Ništa nije sporno, dijeliće stanove

Skupština je “prenijela pravo vlasništva” nad gradskim građevinskim zemljištem u Meljinama, na kojem se gradi zgrada
145 pregleda 0 komentar(a)
Meljine, Foto: CFSI
Meljine, Foto: CFSI
Ažurirano: 17.03.2017. 19:08h

Iz Crnogorskog fonda za solidarnu stambenu izgradnju (CFSSI) saopštili su da je netačna tvrdnja da je Opština Herceg Novi dala zemlju i ostala bez stanova u zgradi koju grade u Meljinama.

Reagujući na izvještaj sa sjednice lokalne Skupštine, objavljen u “Vijestima” pod naslovom “Zemlju dali, a ostali bez 20 stanova?”, istakli su da je Opština prenijela pravo vlasništva nad parcelom.

Reagovanje prenosimo u cjelosti:

“Netačna je ocjena da je Opština Herceg Novi dala zemlju odnosno plac od 875 metara kvadratnih za izgradnju stanova za zaposlene sa teritorije Opštine Herceg Novi i ostala bez stanova, kao i da je Sindikat tajno opštinske stanove prepisao Fondu.

Tačno je da je Skupština Opština Herceg Novi odlukom 01-3/26-06 prenijela pravo vlasništva gradskog građevinskog zemljišta označenog pod brojem 61/2 Podi Meljine na Savez sindikata Crne Gore (SSCG) - Opštinsko sindikalno povjereništvo Herceg Novi (OSP HN) za izgradnju objekta za rješavanje stambenih pitanja zaposlenih sa teritorije Herceg Novog.

Na osnovu ove odluke Opština Herceg Novi potpisla je Ugovor Ov-II-1214/2007 sa SSCG - OSP HN o prenosu prava svojine na gradskom građevinskom zemljištu.

Tim ugovorom definisano je da Opština Herceg Novi bez naknade na sticaoca prenosi predmetnu katastarsku parcelu radi rješavanja stambenih pitanja za zaposlene sa svoje teritorije, s tim da Opština dobija pravo da rasporedi 20 odsto izgrađenog stambenog prostora za svoje potrebe. Istim aktom definisano je da se sticalac zemljišta oslobađa naknade za ustupanje građevinskog zemljišta i naknade za uređenje građevinskog zemljišta. Nakon zaključenja ovog ugovora izvršen je upis prava svojine na predmetnom zemljištu na sticaoca u ovom slučaju na SSCG-OSP HN.

Važno je istaći da je ovo uobičajena praksa jer se izgradnja stanova solidarnosti realizuje tako što su gotovo sve Opštine u Crnoj Gori prenosile placeve na SSCG-OSP koja su kasnije prenošena na Sindikalni fond za stambenu izgradnju osnovan za ovu djelatnost, a tada je bio u vlasništvu SSCG. To je učinjeno i u slučaju Herceg Novog prenošenjem vlasništva nad zemljištem na Sindikalni fond. (Ovaj Fond kasnije je prerastao u Crnogorski fond za solidarnu stambenu izgradnju(CFSSI) pristupanjem Vlade Crne Gore i Unije poslodavaca Crne Gore.)

Netačna je ocjena da je “Sindikat tajno opštinske stanove prepisao Fondu” jer je prenos prava vlasništva nad građevinskim zemljištem na kojem se zgrada tek gradi obavljen javno i legalno u skladu sa svim tada i sada važećim propisima Opštine i države. Da nije tako da li bi CFSSI dobio dozvolu za gradnju i počeo radove na objektu i da li bi nadležni opštinski organi odobrili izdavanje potrebne dokumentacije?

Neosnovano je da je posao sa Fondom štetan za Opštinu jer je ona kao partner u jedinstvenom projektu SSCG i države dobila mogućnost da zaposlenima kojima je to potrebno omogući da dođu do stana po najpovoljnijim uslovima.

Ukazujemo na član 2 Ugovora o prenosu prava na gradskom građevinskom zemljištu kojim je definisano da se plac za stanove solidarnosti ustupa bez naknade uz oslobađanje obaveze plaćanja drugih dažbina.

Da je drugačije definisano i da je predviđeno da Opština za zemljište dobija 20 posto od ukupno izgrađenog prostora, onda bi to bio klasični suinvestitorsko- tržišni odnos kojim se valorizuje, odnosno prodaje, građevinsko zemljište i ne bi se radilo o projektu solidarnosti koji Sindikat i Vlada realizuju radi gradnje jeftinih stanova za sve zaposlenesa teritorije te Opštine”.

Bonus video: