Herceg Novi: Pan strip vikend u aprilu

U okviru Pank strip vikenda biće organizovane promocije i gostovanje mladih strip crtača iz Crne Gore, strip berze sa izdavačkim kućama iz regiona
81 pregleda 0 komentar(a)
strip vikend, Foto: Hercegnovski strip festival
strip vikend, Foto: Hercegnovski strip festival
Ažurirano: 17.03.2017. 10:45h

Pank strip vikend na kome će gosti biti Rufus Dayglo jedan od najpoznatijih britanskih strip crtača i italijanski strip umjetnik, Walter Trono, crtač Dragonera, Dylan Doga, autor stripa Testa e Croc, kao najpoznatiji punk-rock bend na ovim prostorima – Psihomodo Pop iz Zagreba održaće se u Herceg Novom od 7. do 9. aprila.

Udruženje ljubitelja stripa i Hercegnovski Strip Festival koji su organizatori navode da je “povod za organizovanja strip vikenda sa ovom tematikom značajni jubileji koji se obilježavaju u ovoj godini, a povezani su sa 40 godina od nastanka punk-rocka”.

U aprilu ove godine se navršava 40 godina od objavljivanja prvog albuma ,,The Clash“, istoimenog britanskog benda koji je, uz Sex pistols, sinonim i, praktično, utemeljivač punk-rocka u Velikoj Britaniji. Upravo je i najpoznatiji singl "Sex pistolsa“ – "God save the Queen“ nastao iste te 1977. godine, a godinu kasnije i singl ,,Last gang in town“, grupe The Clash, koja je i poslužila za naslov strip serijala Rufusa Daygloa.

Rufus će na Pank strip vikendu imati izložbu originala iz serijala ,,Last gang in town“,koji je Rufus Dayglo nedavno završio za američki VERTIGO - imprint jedne od najvećih sjetskih kuća DC COMICS. Serijal je doživio veliki uspjeh, a bavi se punk-rock kulturom u Velikoj Britaniji sedamdesetih godina. Nekako od samog nastanka punk-rock, kao tipična underground kultura vezuje se za strip i bilo je sasvim logično da se četiri decenije od ozvaničenja nastanka punk-rocka obilježi stripom posvećenom toj subkulutri”, ističu organizatori.

"Znao sam da ću se uskoro vratiti. Stripovi i punk-rock zajedno? Zar ste mislili da to može da prođe bez mene“, kazao je Walter Trono, koji je lani gostovao na Hercegnovskom strip festivalu i poručio da je već spakovao svu instrumentariju i za crtanje i za pank i samo čeka da mu se da znak da krene "preko bare“.

U okviru Pank strip vikenda biće organizovane promocije i gostovanje mladih strip crtača iz Crne Gore, strip berze sa izdavačkim kućama iz regiona, a tokom tri dana Pank strip vikenda planirane su i strip radionice kao i crtanje za fanove.

Bonus video: