Novljanin Željko Zvicer nema ni za ljekove, a pomoći niotkuda

Mjesečno za ljekove potroši 45 eura, za trake, mu je potrebno još 15 eura, što je polovina njegove penzije
302 pregleda 2 komentar(a)
Željko Zvicer, Foto: Slavica Kosić
Željko Zvicer, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 16.03.2017. 20:35h

“Kako se liječiti, ako polovinu primanja morate dati za ljekove ”, pita se Željko Zvicer iz Herceg Novog koji već šest godina boluje od dijabetes melitusa. Bio je pomorac, radio je i kao pomoćni mesar, a poslije povrede ruke koju je u medicinskim ustanovama liječio pet i po mjeseci, amputiran mu je prst.

Vjeruje da je bilo propusta u njegovom liječenju i da je zbog stresa obolio od šećerne bolesti, a zbog pogoršanog opšteg zdravlja otišao je i u invalidsku penziju.

On sada sa penzijom od 128 eura treba da izdržava četvoročlanu porodicu, u kojoj dvoje djece idu u osnovnu školu. Teški životni uslovi uticali su i na pogoršanje njegovog zdravlja.

Dijabetes je prouzrokovao i druge bolesti i Zvicer na osnovu nalaza ljekara, dnevno mora da koristi 12 različitih ljekova. Pola nisu na takozvanoj pozitivnoj listi, a i oni koje koje refundira Fond zdravstva najčešće se ne mogu naći u državnim apotekama.

Mjesečno za ljekove potroši 45 eura, za trake, njemu je potrebno oko sto komada, još 15 eura, što je polovina njegove penzije.

“Danas sam bio prinuđen da lijek koga ga nije bilo u državnoj apoteci i koji košta 5 eura, kupim, u samo dvadesetak metara udaljenoj, privatnoj apoteci”, kaže Zvicer i ističe da dok Fond odobri refundaciju i on dobije te pare prođe dosta vremena, a bolest ne čeka.

On sa porodicom živi na Podima u zaleđu Herceg Novog. Ima nešto zemlje koje zbog lošeg zdravlja ne može da obrađuje, ali mu je to bila prepreka da dobije socijalnu pomoć. Odbijen je četiri puta i njegov zahtjev za nadoknadom za tuđu njegu i pomoć, iako se teško kreće, ima oboljelo srce i druge zdravstvene probleme.

Dodaje da se obradovao kada je čuo da će aparat i trakice za mjerenje šećera, dijabetičari sa urednim nalazom endokrinologa i receptom izabranog doktora, moći da dobiju besplatno.

Aparat koji sada koristi je već, kako kaže, “odslužio svoje” i nije pouzdan.

On pokazuje recepte i sve “neophodne papire” koje je dobio, ali to pravo, kao i drugi dijabetičari u Crnoj Gori, još ne može da ostvari.

Prema procjenama Ministarstva zdravlja, oko 50.000 stanovnika Crne Gore ima šećernu bolest, što nas svrstava u red zemalja sa najvećim brojem oboljelih.

U Herceg Novom je 1000 osoba registrovano od ove bolesti, ali ljekari procjenjuju da ih je duplo više.

Bonus video: