Muslimanski dio groblja u Pljevljima pun: Mjesta za ukop ubrzo neće biti

Groblje je do sada šireno isključivo po dužini, a sada se od toga odustaje kako više ne bi uzimali manastirsko zemljište, kaže Markovićeva
223 pregleda 10 komentar(a)
groblje, muslimani, Foto: Goran Malidžan
groblje, muslimani, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 16.03.2017. 18:26h

Ukoliko se za mjesec ne riješi problem eksproprijacije zemljišta na Gradskom groblju u Pljevljima, pripadnici islamske vjeroispovijesti neće imati gdje da se sahranjuju.

Direktorica Komunalnih usluga Nataša Marković kaže da je stanje alarmantno i da zahtijeva što hitnije rješavanje problema.

Ona je precizirala da u dijelu groblja namijenjenom pripadnicima islamske vjeroispovijesti ima mjesta za sahranjivanje za još oko mjesec.

Na groblju u Pljevljima, pravoslavci i muslimani se sahranjuju na razičitim stranama.

Na pitanje zašto postupak eksproprijacije nije ranije završen, Markovićeva je odgovorila da su više puta obraćali nadleženim u Opštini koja treba da završi taj dio posla.

“Očekujemo da se ovaj problem riješi u narednih mjesec dana. Opština se obratila zahtjevom Vladi da joj ustupi dio zemljišta sa sjeverne, bočne strane groblja, gdje se sahranjuju pripadnici muslimanske vjeroispovijesti“, rekla je ona.

Markovićeva tvrdi i da je od države traženo da na Opštinu prenese dio zemljišta kako bi se groblje proširilo prema brdu - 20 metara u širinu i 160 u dužinu.

To bi, ističe ona, bilo dovoljno za sahranjivanje u narednih 20 godina.

Groblje je do sada šireno isključivo po dužini, a sada se od toga odustaje kako više ne bi uzimali manastirsko zemljište, kaže Markovićeva.

“Zbog toga je odlučeno da se Opština obrati Ministarstvu kako bi prenijelo dio vlasništva na zemljištu, čime bi se stekli uslovi da se groblje proširi. Potrebno je potom da nadležni Sekretarijat obilježi staze, saobraćajnice, uradi drenažu i uradi druge infrastrukturne detalje kako bi se moglo pristupiti izradi grobnica i okvira za grobna mjesta. Ove poslove je potrebno uraditi što hitnije zbog evidentnog nedostatka uređenog zemljišnog prostora“, rekla je Marković.

Ona tvrdi da još ima dovoljno mjesta za sahranjivanje pravoslavaca, ali da će dogledno vrijeme biti neophodno novo proširenje groblja sa istočne strane.

Markovićeva kaže da je groblje otvoreno šezdesetih godina prošlog vijeka i da je na njemu sahranjeno više od 7.000 ljudi.

Naknada za unošenje spomenika neće poskupiti sa 10 na 50 eura

Markovićeva je istakla da su odustali od povećanja naknade za unošenje spomenika sa 10 na 50 eura, nakon negodovanja brojnih građana.

Ona je kazala da su od Opštine tražili da im pomogne kako bi nabavili kombinovanu mašinu koja bi im olakšala rad.

Preduzeće posjeduje jedino traktor, star dvadesetak godina, kaže direktorica.

Markovićeva je ocijenila da je neophodno da se uradi i krov na kapeli jer sadašnja betonksa podloga prokišnjava, zbog čega dolazi do oštećenja u unutrašnjosti prostorije, i da se zamijeni oko 488 metara ograde oko groblja koja je trula.

Bonus video: