Uslovi isti, ako me hoće natrag

Nejasno je šta je sa 111 pacijenata sa hitne i redovne liste
232 pregleda 12 komentar(a)
Zorica Kovačević, Aleksandar Nikolić, Foto: KCCG
Zorica Kovačević, Aleksandar Nikolić, Foto: KCCG
Ažurirano: 16.03.2017. 17:31h

Bivši načelnik Centra za kardiohirurgiju Aleksandar Nikolić poručio je nadležnima u Kliničkom centru Crne Gore i Ministarstvu zdravlja da moraju da prihvate njegove uslove, pod kojim je prvi put došao u KCCG prije osam godina, ukoliko žele da se poslije godišnjeg odmora vrati na posao.

Više pacijenata sa srčanim problemima odložilo je operacije u KCCG, jer Nikolić ne može da ih primi. On je ranije podnio ostavku, a zatim je smijenjen sa mjesta rukovodioca centra odlukom direktorice KCCG Zorice Kovačević.

Ona je juče na konferenciji za medije kazala da je Nikolić do 21. marta na godišnjem odmoru.

“I to je jedina informacija koju ja imam. Mi očekujemo Nikolića poslije godišnjeg odmora”, kazala je.

Ljekar međutim podsjeća na svoje uslove: “Ja sam 2009. godine potpisao ugovor koji je zaključkom Vlade 2012. godine proglašen kao uspješan sa finansijske i stručne strane i tada je ministru naloženo da se napravi novi ugovor”, rekao je juče “Vijestima”.

Nikolić je rekao da je 13. marta u telefonskom razgovoru saopštio Kovačevićevoj da se neće vratiti ukoliko se uslovi ne ispune.

“Njen odgovor je bio da je pričala sa ministrom zdravlja (Kenanom Hrapovićem) i da do tada nije dobila nikakav odgovor”, kazao je.

Na jučerašnjoj konferenciji za medije ocijenjeno je da je lista čekanja za kardiohirurške operacije u KCCG najkraća je u regionu i smanjena od 25. januara, od kada Centrom za kardiohirurgiju rukovodi direktor Klinike za bolesti srca Nebojša Bulatović.

On je iznio podatak da su trenutno na redovnoj listi čekanja za kardiohirurške operacije 82 pacijenta, a na hitnoj 33 pacijenta. Pojasnio je da je na redovnoj listi 25. januara bilo 229 pacijenata, a na hitnoj 67.

Od 25. januara do juče, kako je naveo, hospitalizovana su 84 pacijenta, a operisano 70. “Od toga su bile četiri hitne operacije, 43 bajpas hirurgije, 15 valvularnih hirurgija, sedam kombinovanih operacija, tri disekcije aorte i dva tumora srca”, naveo je ljekar.

Nejasno je šta je sa ostalih 111 pacijenata sa redovne i hitne liste čekanja od 25. januara, s obzirom na to da je od tada, kako je saopšteno, urađeno 70 operacija. Iz KCCG je 3. marta saopšteno da je “nekoliko pacijenata” odložilo operaciju “iz raznih razloga”.

Kovačevićeva je kazala da u Kardiocentru trenutno rade četiri kardiohirurga, da se krajem godine očekuju dva specijalizanta, a treći početkom 2018. Od 1. maja biće angažovana Olivera Rašović, koja dugo radi u bolnicama u Italiji, kazala je Kovačević.

Ranijim ugovorom sa Ministarstvom zdravlja i Fondom za zdravstvo, Nikolić je dobijao 500 eura po operaciji. Iz KCCG nijesu odgovorili da li je za KC i budžet isplativija varijanta da plaća konsultante iz inostranstva ili da Nikolić, pod ranijim uslovima, nastavi angažman u toj ustanovi.

Pacijenti pisali ministru zdravlja

Grupa pacijenata juče je dostavila “Vijestima” pismo, upućeno ministru zdravlja Kenanu Hrapoviću, u kojem upozoravaju na odlazak Nikolića iz KCCG.

U dopisu su naveli da je riječ o “cijenjenom, poštovanom i dokazanom ljekaru, koji je zaslužan što građani Crne Gore imaju priliku da se operišu u svojoj zemlji, a ne negdje drugo”.

“Nije li upravo on listu čekanja na operaciju skoro anulirao, praktično sa dvije godine na mjesec, i spustio cijenu potrošnog materijala za 59 odsto”, navodi se u pismu.

Grupa pacijenata je upitala Hrapovića da li je moguće da Nikolićevi pacijenti nemaju nikakvo pravo glasa, poručivši da razmisle malo “kad sljedeći put budu donosili važne odluke”.

Četvoro pacijenata, koji su se nedavno obratili "Vijestima", tvrde da su uprkos težim zdravstvenim problemima prinuđeni da odlažu operaciju i čekaju Nikolićev povratak u KC, ali i da skupljaju novac kako bi se operisali u inostranstvu.

Bonus video: