Studenti medicine iz cijelog svjeta u Budvi

Skupština u Bečićima bila je fokusirana na dvije teme-o hroničnim neprenosivim bolestima, a druga tema je bila donacija i transplantacija organa.
176 pregleda 0 komentar(a)
studenti medicine, Budva
studenti medicine, Budva
Ažurirano: 15.03.2017. 17:29h

Prethodnih 15 dana Budva i Crna Gora bili su domaćini najvećeg studentsko-naučnog događaja na svijetu. U organizaciji MoMSIC i Preventivno edukativnog centra, u Bečićima je održana 66. martovska Generalna skupština IFMSA, internacionalne federacije studenata medicine, na kojoj su mladim studentima znanje prenosili eminentni svjetski stručnjaci.

"Nacionalne organizacije iz 124 zemlje svijeta sastaju se dva puta godišnje na generalnim skupštinama, u martu i avgustu. Upravo okončana martovska skupština koju je otvorio ministar zdravlja dr Kenan Hrapović, bila je najbrojnija ikada, sa 1.157 učesnika iz 102 zemlje svijeta. Generalni sponzor bila je Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju TIKA", rekla je „Vijestima“ PR manifestacije Vanja Popović.

Ona je dodala da IFMSA svoje aktivnosti sprovodi na nivou šest komiteta-za profesionalnu razmjenu, za istraživačku razmjenu, za javno zdravlje, za mir i ljudska prava, za reproduktivno zdravlje, te za medicinsku edukaciju.

Skupština u Bečićima bila je fokusirana na dvije teme-o hroničnim neprenosivim bolestima, pored ostalih predavača, studentima je govorila i šefica resornog Sekretarijata Svjetske zdravstvene organizacije dr Bente Mikelsen, a druga tema je bila donacija i transplantacija organa.

"Generalnu skupštinu je više od godinu dana pripremalo 20 studenata Medicinskog fakulteta u Podgorici i mladih ljekara, uz direktnu pomoć još18 volontera sa fakulteta. Crnu Goru su na skupštini predstavljali studenti medicine, svršeni studenti medicine, mladi ljekari i dugogodišnji ljekari u formi predavača, a jednodušna ocjena je da je skupština uspješno privedena kraju", dodala je Popović.

Na čelu organizacionog komiteta i MoMSIC bio je Suad Šabanović, a članovi komiteta Aleksandra Fatić, Anis Šabotić, dr Anđela Bečić, Bogdan Račić, Emilija Delević, dr Filip Maraš, Gorica Krunić, Jusuf Kadić, Maja Kalač, Marko Musić, Milica Đurović, Miloš Bojić, dr Mirko Mikić, Nikoleta Odalović, Slaven Jovanović, Stefan Bojović, Vanja Popović, dr Zineta Dacić i dr Žana Pavićević.

Bonus video: