ŠTRAJKUJU GLAĐU ISPRED SKUPŠTINE

Majke: Profesori prava, održite javni čas o ustavnim pravima i slobodama građana

Predstavnica Koordinacionog odbora korisnica naknada, Ivanka Otašević, kazala je da su danas razgovarale sa dekanom Fakulteta za državne i evropske studije, Đorđijem Blažićem, o pravnim aspektima trenutne situacije i načinima za njeno rješavanje
61 pregleda 0 komentar(a)
majke protest, Foto: Vijesti online
majke protest, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 21.05.2019. 13:04h

Majke, koje već 14 dana protestuju ispred parlamenta, pozvale su danas profesore pravnih fakuleta svih crnogorskih univerziteta da održe javni čas o ustavnim pravima i slobodama građana Crne Gore.

Korisnice naknada za majke sa troje i više djece, koje traže ukidanje izmjena Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti kojima im se ta primanja smanjuju, radikalizovale su u utorak protest i počele štrajk glađu ispred Skupštine.

Predstavnica Koordinacionog odbora korisnica naknada, Ivanka Otašević, kazala je da su danas razgovarale sa dekanom Fakulteta za državne i evropske studije, Đorđijem Blažićem, o pravnim aspektima trenutne situacije i načinima za njeno rješavanje.

Prema njenim riječima, Blažić se odazvao njihovom pozivu, i prvi javni čas biće održan sjutra u 18 sati na bini koja je postavljena u parku preko puta Skupštine.

Otašević je pozvala i dekane pravnih fakulteta Univerziteta Crne Gore, Univerziteta Mediteran i Univerziteta Donja Gorica, kao i Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti, „da pošalju svoje profesore prava da održe javni čas o ustavnim pravima i slobodama građana Crne Gore, sa posebnim osvrtom na prava majki sa troje i više djece“.

„Takođe pozivamo našu djecu, studente, medije i sve građane Crne Gore da prisustvuju javnom času i na osnovu izlaganja profesora donesu svoj sud o pravnom nenasilju ili nasilju odnarođenih državno-partijskih oligarhija u vlasti, koji ovu državu pretvoriše u svoje interesne feude“, kazala je Otašević.

Kako je navela, ovih dana su majke, a sjutra će svi građani Crne Gore „biti objekti ovakvog i sličnog pravnog nasilja vlasti.

„Koja zarad svojih ličnih interesa neće prezati da upotrijebi i policijsku torturu nad građanima, što su jasno demonstrirali na oktobarskim protestima pred čitavom crnogorskom i svjetskom javnošću“, dodala je Otašević.

Ona je pozvala sve građane da, kako je navela, dođu i da podrže vladavinu prava, pravdu i pravičnost.

„Koju u Ustavu zapisaše isti oni koji nam decenijama pričaju o vladavini prava i pravnoj državi, a koji brutalno krše Ustav Crne Gore i njene zakone, uskraćujući prava, ne samo majkama, već ogromnoj većini društveno poniženih i socijalno-ekonomski obespravljenih građana“, navela je Otašević.

Ona je kazala da će majkama „od večeras i svakodnevno svojim prisustvom podršku dati poslanice iz poslaničkih klubova“, ne precizirajući iz kojih.

„I jedan dio nevladinog sektora dao nam je podršku, a očekujemo je i od drugih“, dodala je Otašević.

Jednoj majki, koja je noć provela ispred Skupštine, je pozlilo tokom protesta, pa je morala da interveniše Hitna pomoć.

Majke sa troje i više djece od juče štrajkuju glađu, a nekoliko desetina njih provelo je noć na pločniku ispred Skupštine i na improvizovanoj bini postavljenoj u parku preko puta.

Predsjednica koordinacionog odbora majki Željka Savković kazala je da su ulazak u 14. dan protesta provele mirno i da iako su žene počele štrajk glađu juče nijednoj nije bila potrebna medicinska pomoć.

"Teško je za majke naravno. Nije lako spavati na pločniku. Malo smo pjevale, malo igrale, da nam brže prođe noć. Predstavnici vlasti nisu smjeli da dozvole da ovakve slike odu u svijet. Ovo je obraz i dostojanstvo naših državnika", rekla je Savković za TV Vijesti.

Prema njenim riječima "sramota je da se dozvoli da majke ovoliko dana protestuju ispred Skupštine" i da se od njihovih naknada krpe rupe u budžetu.

Savković je kazala da se majke nadaju da će m se obratiti neko od zvaničnika.

"Ne možemo da vjerujemo da smo 14 dana ispred Skupštine i da se za to vrijeme predsjednik države Filip Vujanović koji je nekoliko metara udaljen od nas nije oglasio", rekla je Savković i dodala da se nadaju da će im biti produžena odluka o protestu.

U ime majki je poručila da neće odustati i da očekuju da se ispoštuje ono što im je zakonom garantovano, "a sada neko pokušava da nam oduzme".

"Od ovoga nema ništa radiklanije. Očekujemo podršku i nadamo se da građani neće ostati gluvi na poziv majki da im daju podršku i borbi za njihovo pravo. Očekujemo i da se pojave muškarci Crne Gore i da stanu uz žene", rekla je Savković portalu Vijesti.

Više majki je u razgovoru za TV Vijesti poručilo da ne odustaju, da nema predaju i pozvale i ostale majke da im se pridruže

Glasovima 42 poslanika krajem prošle godine nakande majkama smanjene su sa 336 na 264 i sa 192 na 144 eura. 

Preporučujemo za Vas