Anđelić: Ukidanjem suda bi se ubrzalo iseljavanje stanovnika Žabljaka i Šavnika

“Sud je tokom 2016. godine postupao u 1.039 svih vrsta predmeta i na kraju godine imao završenih 996 što je oko 96 posto. Građanska materija najzastupljenija je u obligacionim i nasljedno-pravnim, stvarno pravnim predmetima i onim koji se tiču radnih odnosa. Vanparnični postupak dominantno je zastupljen predmetima fizičkih dioba i naknada za eksproprijacije”, saopštio je Anđelić
610 pregleda 8 komentar(a)
Mihailo Anđelić (Novine)
Mihailo Anđelić (Novine)
Ažurirano: 14.03.2017. 20:26h

Predsjednik Osnovnog suda u Žabljaku Mihailo Anđelić rekao je da procjenjivanju da li taj sud treda ostane ili da bude ukinut treba “pristupiti pažljivo i analitički”.

“Treba imati u vidu istorijske, demografske, geografske, privredne, turističke i druge standarde i osobenosti ovog područja. Oni upućuju na potrebu i opravdanost postojanja suda , što smo mi radom i dokazali, a građani svojim reakcijama i raspoloženjem potvrdili. U suprotnom, dostupnost građana sudu bila bi veoma teška. Najbliži centri su veoma udaljeni,”rekao je on juče.

Racionalizacijom sudske mreže planirano je ukidanje OS na Žabljaku.

Predsjednik Osnovnog suda smatra da bi ukidanje suda utacalo na dalje iseljavanje stanovnika Žabljaka i Šavnika i povećavala nezainteresovanost mladih za povratak i zapošljavanje. Nepovoljno bi bilo i po turističku privredu, pravnu sigurnost građana i poslovanje ravnih subjekata, kaže Anđelić.

Osnovni sud u Žabljaku, stvarno i mjesno nadležan za ovu i opštinu Šavnik juče je u redovnoj godišnjoj kontroli posjetila grupa sudija Višeg suda iz Bijelog Polja.

“Sud je tokom 2016. godine postupao u 1.039 svih vrsta predmeta i na kraju godine imao završenih 996 što je oko 96 posto. Građanska materija najzastupljenija je u obligacionim i nasljedno-pravnim, stvarno pravnim predmetima i onim koji se tiču radnih odnosa. Vanparnični postupak dominantno je zastupljen predmetima fizičkih dioba i naknada za eksproprijacije”, saopštio je Anđelić.

On je rekao da je pred tim sudom bio mali broj zahtjeva za besplatnu pravnu pomoć, apelujući na građane da više koriste ovaj pravni institut.

Bonus video: