Porodici Jovović potrebna pomoć: Država plaća Tamarinu operaciju, ali ne i pratnju

Tamarini roditelji mole za finansijsku pomoć kako bi kupili karte, platili troškove dobijanja viza, prevode papira, te smještaj u hotelu dok je Tamara na intenzivnoj njezi
293 pregleda 7 komentar(a)
Dragan i Aleksandra Jovović, Foto: Boris Pejović
Dragan i Aleksandra Jovović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.03.2017. 20:17h

Tamara Jovović ima 11 godina. Ne može normalno da se poigra, niti da hoda.

„Sva pocrni“, priča njen otac Dragan.

Iz njenog srca, umjesto dva, izlazi samo jedan krvni sud.

Teška urođena srčana mana, Tamari je otkrivena već drugog dana života, u cetinjskoj bolnici, gdje je rođena 2006.

Djevojčica je nakon toga upućena u Klinički centar, gdje je postavljena dijagnoza. Slijedi odlazak za Beograd i palijativna operacija. Taj zahvat, međutim, problem ne rješava trajno, već pacijente održava u životu do konačne odluke.

Tamara je nakon toga 2012. operisana u Londonu, u Great Ormond Street Hospital, gdje joj je ugrađen centralni aortno-pulmonalni šant. Ljekar im je tada kazao da će operacija dati rezultate, ali i da će Tamara imati još dva operativna zahvata.

Dragan kaže da od operacije u Britaniji prije pet godina ne bi bilo ništa da se on nije borio. Na kraju je troškove liječenja platila država .

Tamara je ponovo dobila uput za odlazak u London, gdje je nova operacija zakazana za 20. april. Dvije sedmice nakon njenog 11. rođendana.

Fond zdravstva će, prema navodu porodice, ponovo snositi troškove liječenja u iznosu od 45.000 funti, kao i troškove prevoza zahvata. Za troškove puta i vize prije šest godina, porodici je Fond unaprijed uplatio 1.744 eura.

"Rekli su nam da sada to nije moguće", kazao je Dragan, dodajući da će im ti troškovi biti nadoknađeni po povratku, nakon što Fondu dostave račune i drugu neophodnu dokumentaciju.

Tamarini roditelji mole za finansijsku pomoć kako bi kupili karte, platili troškove dobijanja viza, prevode papira, te smještaj u hotelu dok je Tamara na intenzivnoj njezi.

„Idem sa njom kao pratnja, jer je maloljetna, ali ne mogu da budem sa njom u bolnici dok je na intenzivnoj njezi. A London je skup, shvatio sam to prošli put kad smo bili. Ne tražimo novac da se obogatimo, samo onoliko koliko nam treba da povedemo dijete i da budem sa njom“, priča Dragan.

Jovovići žive na Cetinju. Do Tamarine šeste godine, nakon druge operacije srca, živjeli su u trošnoj kamenoj kući, u podlovćenskom selu Ošanik, bez struje i vode. Bila je to jedina kuća u selu i do nje se teško dolazilo i terenskim vozilom. Zbog Tamare su preselili u Cetinje, gdje žive kao podstanari.

Žiro račun za pomoć u Prvoj banci

Dragan i njegova supruga Aleksandra ne rade. Imaju još tri djevojčice. Dragan povremeno radi fizičke poslove. Jovovići su korisnici materijalnog obezbjeđenja porodice, a na ime djevojčice primaju tuđu njegu i pomoć. Od toga i plate mjesečnu stanarinu koja iznosi 100 eura.

Tamara je nastarija od četvoro djece u porodici Jovović. Njeni roditelji kažu da djevojčici u Osnovnoj školi "Njegoš" gdje ide u peti razred, svi izlaze u susret.

"Učionicu su premjestili iz potkrovlja u prizemlje, a nastavnici su je nosili ne znamo ni sami koliko puta, kad joj pozli", pričaju Aleksandra i Dragan.

Jovovići mole sve koji su u mogućnosti da im pomognu u nastavku njenog liječenja.

Uplata se može izvršiti na broj žiro računa: 535-2000100022475-11 kod Prve banke na ime Dragan Jovović.

Bonus video: