Kakaricka gora: U 2016. na tretman je primljeno 65 osoba

omisija za prijem klijenata odlučuje u svakom konkretnom slučaju da li je kandidat motivisan za prijem i da li je odluku o tome donio lično
275 pregleda 0 komentar(a)
Centar za zavisnice, Kakaricka gora, Foto: Luka Zeković
Centar za zavisnice, Kakaricka gora, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 12.03.2017. 13:56h

U Ustanovi za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci na Kakarickoj gori u protekloj godini, na tretman je primljeno 65 osoba koji su ispunili uslove, saopštio je direktor, Aleksanadar Radinović. On je pojasnio da se na prijemnim razgovorima procjenjuje autentičnost motivacije klijenata kao osnovnog uslova za uspostavljanje apstinencije. “U protekloj godini, na tretman je primljeno 65 kandidata koji su ispunili uslove. Prosječan broj klijenata na rezidencijalnom tretmanu, u toku 2016. godine bio je 41, na mjesečnom nivou, i to 25 klijenata na rezidencijalnom i 16 klijenata na nerezidencijalnom tretmanu”, kazao je Radinović agenciji MINA. On je dodao da je Komisija za prijem klijenata odlučivala u svakom konkretnom slučaju da li je kandidat motivisan za prijem i da li je odluku o tome donio lično. Prema njegovim riječima, Javna ustanove za smještaj rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci, raspolaže smještajnim kapacitetima za 50 korisnika u paviljonu za muškarce. “Prepoznajući potrebu za tretmanom žena koje su u problemu bolesti zavisnosti 2015. godine otvoren je i Centar za tretman zavisnica u okviru Javne ustanove za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci Podgorica”, podsjetio je Radinović.

Kako je dodao, Centar za tretman zavisnica predstavlja zasebnu organizacionu cjelinu u okviru Javne ustanove i smještajnih kapaciteta je za 16 korisnica. Radinović je rekao da je cijena troškova tretmana u toj ustanovi hiljadu eura za mjesec, a u cijenu su uračunati troškovi smještaja, ishrane, rehabilitacije, zdravstvene njege, psihološke podrške, resocijalizacije, kao i materijalni troškovi, amortizacija, tekuće i investiciono održavanje, nematerijalni i ostali troškovi. Pojasnio je da je Upravni odbor Ustanove 2015. godine, odlučio da cijena usluga rezidencijalnog tretmana klijenata za crnogorske državljane iznosi 230 eura, umjesto dotadašnjih 333 eura. “Dakle, učešće porodica klijenata u toku rezidencijalne faze tretmana je svedeno na manje od četvrtine od ukupne cijene, dok je nerezidencijalni tretman i dalje besplatan”, nagasio je Radinović. On je naveo da Glavni grad godišnje izdvaja više od šest hiljada EUR za kvalitetno funkcionisanje institucije, a njen rad finansira i Ministarstvo rada i socijalnog staranja. Radinović je rekao da je dosadašnja institucionalna podrška Glavnog grada i državnih organa, kojom je participacija porodice smanjena na manje od četvrtine ukupnih troškova, pomogla jednom broju zavisnika koji imaju autentičnu motivaciju, a koji zbog otežanih materijalnih uslova nijesu bili u mogućnosti da otpočnu tretman u ustanovi. “Mišljenja smo da je, po pitanju učešća porodica klijenata u cijeni tretmana u našoj instituciji, potrebno aktivno uključivaje nadležnih državnih institucija u iznalaženju najprihvatljivijeg sistemskog rješenja, kojim bi se licima u stanju socijalne potrebe i bez bilo kakvih materijalnih i finansijskih mogućnosti, kroz sistem socijalne zaštite, na neki način omogućio besplatan tretman”, kazao je Radinović. On je rekao da je tretman u ustanovi usmjeren na kompletnu promjenu obrazaca ponašanja kod klijenata koji su se formirali u toku aktivne konzumacije psihoaktivnih supstanci, kako bi se formirali obrasci koji podržavaju zdravo socijalno funkcionisanje. "Zbog zavisničkog načina života, koji je trajao dugi niz godina, potrebno je formirati nove stavove i način mišljenja koji će uticati na promjenu ponašanja i omogućiti emocionalni doživljaj koji zadovoljava osnovne ljudske potrebe i na taj način postati temelj za prestanak konzumiranja psihoaktivnih supstanci", pojasnio je Radinović. Javna ustanova, kako je naveo, omogućava rehabilitaciju kroz psihološku pomoć, socijalnu podršku, psihijatrijsko praćenje od Stručnog tima ustanove, organizovanu radnu terapiju za klijente sa referentima za radnu terapiju, sportsko-rekreativne aktivnosti kao i brojne druge sadržaje koji podržavaju oporavak i usvajanje zdravog stila života klijenata. Radinović navodi da je grupna terapija osnov stručnog rada ustanove i sprovodi se svakodnevno kroz različite psihološke tehnike.

Radinović navodi da je grupna terapija osnov stručnog rada ustanove i sprovodi se svakodnevno kroz različite psihološke tehnike

Individualne terapije, kako je dodao, sprovode članovi stručnog tima koji su, pored osnovnog visokoškolskog obrazovanja, dodatno edukovani iz različitih oblasti psihoterapijskih modaliteta. "Individualna psihoterapija se nadovezuje i nadopunjuje sa grupnim pristupima", dodao je Radinović. On je istakao da je rad sa porodicama klijenata veoma značajan segment u cjelokupnom tretmanu, jer zavisnost nije samo bolest pojedinca, već i cijele porodice. "Mijenjajući odnose u porodici ona postaje značajan faktor podrške. Porodična terapija se sprovodi paralelno sa tretmanom klijenta, jer je podrška porodice veoma značajna za uspješno održavanje klijentove apstinencije. Cilj terapije je proizvesti promjenu u porodičnom sistemu, poboljšati komunikaciju i odnose između članova porodice", pojasnio je Radinović. On je kazao da su dva osnovna procesa na kojima je organizovan tretman u Javnoj ustanovi proces rehabilitacije i proces resocijalizacije. "Usklađivanjem ova dva procesa klijentu se pruža mogućnost prihvatanja promjene koja mu je potrebna", naglasio je Radinović. On je kazao da u okviru rezidencijalnog dijela, koji traje godinu, klijenti borave u ustanovi i za njih se, u skladu sa potrebama i procjenom, organizuju korisne aktivnosti koje su omogućavale kvalitetan oporavak. "Za klijente koji završe rezidencijalni tretmana slijedi nerezidencijalna faza u kojoj su klijenti povremeno dolazili u našu ustanovu na nenajavljena testiranja na prisustvo psihoaktivnih supstanci i grupne terapije, po pozivu Stručnog tima, kao i samoinicijativno u skladu sa svojim potrebama. Nerezidencijalni tretman traje godinu i besplatan je za sve klijente", rekao je Radinović. On je ocijenio da su rezultati njihovog rada ohrabrujući, jer veliki broj bivših klijenata apstinira od svih psihoaktivnih supstanci, uključujući i alkohol. "Oni danas funkcionišu na adekvatan način, a svoj put oporavka su započeli u našoj ustanovi i tretmanom koji im je pružen uspjeli da izađu iz začaranog kruga bolesti zavisnosti. Osim toga, oni žive funkcionalne živote, u radnom su odnosu, osnivaju porodice, imaju djecu", tvrdi Radinović. On je rekao da se ustanovi javljaju na tretman i zatraže stučnu pomo najčešće osobe starosti od 20 do 40 godina, a većina njih je u ranim 30-im godinama i u aktivnoj su zavisnosti najčešće između deset i 15 godina.

Bonus video: