Ko ima najmoćniji pasoš: Pogledajte kako se Crna Gora kotira

Od zemalja u regionu najbolje se kotira Slovenija koja je na 35. mjestu, Hrvatska je 49, Srbija je 73. a BiH 85.
36 komentar(a)
pasoš, Crna Gora, Foto: Shutterstock
pasoš, Crna Gora, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.03.2017. 09:52h

Švedska ima najbolji pasoš na svijetu, zbog čega državljani te zemlje uživaju pogodnosti koje u mnogim zemljama ne postoje, pokazao je najnoviji izveštaj kosultantske kuće "Nomad Capitalist".

Švedski državljani imaju besplatno zdravstveno osiguranje, besplatno obrazovanje, plaćene godišnje odmore i zbog svega toga Švedska ima najpoželjniji pasoš na svijetu, prenosi Independent.

Na listi od 199 zemalja, Crna Gora dijeli 76. mjesto sa Makedonijom. Od zemalja u regionu najbolje se kotira Slovenija koja je na 35. mjestu, Hrvatska je 49, Srbija je 73. a BiH 85.

Pasoši zemalja rangirani su na osnovu analize u okviru koje su razmatrani faktori poput bezviznog režima, građanskih sloboda, oporezivanja, globalnog ugleda...

Studija je pokazala da Šveđani imaju bezvizni režim sa 176 zemalja svijeta, a imaju mogućnost da rade u inostranstvu, a da ne moraju da plate porez u svojoj zemlji. Takođe, dobili su najviše ocjene u vezi sa ličnim slobodama, zatim slobodama medija i još mnogo toga. Cjelokupnu listu izvještaja možete vidjeti OVDJE

Bonus video: