Upoznajte Mersiju Čuturić: Pljevlja slika na aluminijskoj foliji

Najčešći motivi su mrtva priroda, kaligrafski ispisani citati iz Kurana, pejzaži, stare pljevaljske kuće, džamije, manastiri...
640 pregleda 5 komentar(a)
Mersija Čuturić, Foto: Goran Malidžan
Mersija Čuturić, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 11.03.2017. 15:54h

Za razliku od većine žena koje aluminijumske folije koriste samo u kuhinji, Pljevljakinja Mersija Čuturić od njih stvara umjetnička djela.

Za sedam godina koliko se bavi tim poslom, kaže da je uradila pedesetak slika koje najčešće poklanja prijateljima, a manji dio i proda. Priča za “Vijesti” da se ljubav prema neobičnom zanatu rodila joj prije sedam godina, nakon završetka šestomjesečnog kursa u Sarajevu. Najčeši motivi na njenim slikama su mrtva priroda, levhe (kaligrafski ispisani citati iz Kurana), pejzaži, stare pljevaljske kuće i predmeti, džamije, manastiri, most na Tari.

“Sve što mi padne na pamet, mogu da odradim ovom tehnikom”, ističe pedesetdevetogodišnja Mersija koja, nakon smrti supruga, penzionerske dane provodi sama u pljevaljskom selu Odžak, a zime kod djece u Švedskoj.

Tvrdi da je jedina koja u Crnoj Gori izrađuje umjetnine od folije.

“Od ovoga posla mogla bi da se ima dobra zarada, ali je nažalost malo ljudi koji imaju novca da sebi nešto priušte. Ovo je skupa metoda rada. Boje su skupe, a 10 metara folije koju koristim košta 50 eura. Gdje god da odem, sa sobom nosim materijal i radim svoje slike. Ušla sam u fazu kada ne mogu a da ne radim ovaj posao”.

Zavisno od veličine, kaže da slike prodaje po cijeni od 25 do 100 eura. Materijal nabavlja u Turskoj, jer se, kako tvrdi, kod nas nigdje ne može kupiti. Kaže da uspijeva da se svakodnevno posveti hobiju, uprkos brojnim poslovima na imanju i da joj za izradu sliku treba dosta vremena.

“Prvo nacrtam motiv koji želim da mi bude na slici. Potom bockam posebnim šilom a takozvanom gumicom izvlačim ispupčenja. Nakon toga dva puta sliku nalijem tutkalom sa druge strane, kako bi dobila na čvrstini, a potom nanosim treći sloj, kojim sliku lijepim za podlogu. Izrada slika na ovaj način je zahtjevan posao. Za najmanju sliku mi je potrebno četiri do pet dana”.

Ističe da je uz pomoć pomenute tehnike uspjela da sačuva mnoge stare i odbačene stvari, dajući im novi život i novu vrijednost. Namjerava da tehnikom slikanja na foliji poduči Pljevljakinje koje budu zainteresovane.

Bonus video: