Vlada o naknadama za majke: To je socijala, možemo da je smanjimo

Vlada je predložila i da Ustavni sud donese rješenje kojim se ne prihvataju četiri inicijative za ocjenu ustavnosti izmijenjenog zakona kojim su naknade smanjene za 22 i 25 odsto
245 pregleda 57 komentar(a)
majke protest Skupštinsa, Foto: Savo Prelević
majke protest Skupštinsa, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.03.2017. 12:31h

Vlada je predložila Ustavnom sudu da donese rješenja kojim se ne prihvataju inicijative dijela opozicije, Unije slobodnih sindikata i građana o ukidanju odluke o umanjenju naknada majkama.

Takva odluka Skupštine, na predlog Vlade, je u skladu sa Ustavom, jer je u pitanju materijalno davanje čiju vrstu, oblik i visinu država može da mijenja.

To je mišljenje Ministarstva rada i socijalnog staranja na čijem je čelu Kemal Purišić (Bošnjačka partija), koje je juče usvojila Vlada.

Izvršna vlast smatra da je postojao legitimni cilj da se naknade smanje i da se ta odredba izmijenjenog zakona ne može tumačiti sa aspekta ustavnog načela zabrane retroaktivnosti.

Vlada je juče predložila i da Ustavni sud donese rješenje kojim se ne prihvataju četiri inicijative za ocjenu ustavnosti izmijenjenog zakona kojim su naknade smanjene za 22 i 25 odsto.

Te inicijative podnijeli su poslanici Demokrata, USSCG, članice Foruma žena Demokratske narodne partije i Milan Doderović iz Podgorice.

Akcija za ljudska prava (HRA) je juče takođe zatražila od predsjednika Ustavnog suda Dragoljuba Draškovića da taj sud hitno odluči u predmetima povodom ustavnosti zakona o naknadama za majke.

“Imajući u vidu veliko interesovanje javnosti za odlučivanje u ovim predmetima, apelovali smo i da se o njima raspravlja na javnoj sjednici, koja treba da bude blagovremeno najavljena”, saopštila je HRA.

Sud je ranije, kako su “Vijesti” objavile, odlučio da bude javna sjednica.

Naglasili su da je apel motivisan izjavom Draškovića u emisiji RTCG da predmeti o naknadama za majke “nemaju prioritet”...

Zamjenik predsjednika Demosa Goran Danilović u emisiji “Načisto” na TV Vijesti u četvrtak veče pitao je predstavnike Vlade zbog čega je bivša ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević sprovodila Zakon kojim je dato pravo majkama na naknade, ukoliko je Vlada smatrala da nije u skladu sa Ustavom.

Kovačevićeva je u više navrata u prvoj polovini prošle godine saopštavala da je zakon kojim je priznato pravo majkama “nejasan i konfuzan” i da je “urušio održivost javnih finansija”.

Ona je 15. januara prošle godine izjavila za RTCG da su pokušavali da upozore poslaničke klubove da će za naknade majkama trebati mnogo više novca nego što je procijenjeno. “Ali moramo da sprovodimo taj zakon. Donio ga je parlament, niko ga nije osporio i mi ćemo sve uraditi da dobijemo sredstva”, kazala je tada.

I USSCG apelovala je juče na Ustavni sud da hitno odluči u predmetu za ocjenu ustavnosti izmijenjenog Zakona kojim su smanjenje naknade majkama i na taj način se odgovorno odnese prema svojim obavezama. Iz USSCG su upozorili da će, u slučaju da izmjene ostanu na snazi, doći do brojnih sporova što će za posljedicu da ima ogromnu štetu po budžet. Majke već deveti dan protestuju na platou preko puta Skupštine Crne Gore, tražeći da se ukine izmijenjeni zakon kojima su naknade smanjenje sa 336 na 264 i sa 192 na 144 eura.

U Vladi tvrde da je smanjenje u interesu svih građana, pa i majki

Vlada smatra da osporene odredbe, kojima se naknade smanjuju, imaju za posljedicu uštedu finansijskih sredstava.

“Time se, u javnom interesu, doprinosi makroekonomskoj stabilnosti i omogućava finansiranje drugih nadležnosti države koje su od opšteg interesa za sve građane, uključujući i korisnike naknada po osnovu rođenja troje ili više djece, posebno za socijalno najugroženije”, piše u dokumentu Vlade.

Obrazloženo je da se Ustavom ne jamče, niti utvrđuju vrste prava iz socijalne i dječje zaštite, uslovi pod kojima se stiče pravo, njihovo uvećanje ili umanjenje, kao ni uslovi pod kojima prestaje.

U Vladi tvrde da se naknade opredjeljuje iz javnih prihoda, “prema mogućnostima”.

Bonus video: