Otrovna bakterija listerija opet nađena u mesu, Uprava ćuti

"Kod 'Mianje' je listerija pronađena u uzorku pršute, a kod kompanije "Monstate" u zaleđenoj ficli koju uvoze da prave njegušku kobasicu", kazao je izvor "Vijesti"
441 pregleda 34 komentar(a)
meso, Foto: Boris Pejović
meso, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 11.03.2017. 08:28h

Veterinarski inspektori su ponovo pronašli bakteriju listerija kod proizvođača mesa na Cetinju. To je “Vijestima” juče nezvanično saopšteno iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP).

Inspektori su ponovnom kontrolom utvrdili da se pomenuta bakterija nalazi u cetinjskim objektima “Montstate” i “Mianja”.

"Kod 'Mianje' je listerija pronađena u uzorku pršute, a kod kompanije "Monstate" u zaleđenoj ficli koju uvoze da prave njegušku kobasicu", kazao je izvor "Vijesti".

Iz UIP-a juče nijesu odgovorili na pitanja "Vijesti", između ostalog, ni koje su mjere propisali kompanijama, kod kojih su ponovo našli ovu bakteriju.

Uprava do sada nije javno objavila informacije, koje su važne za zdravlje građana.

Patogena bakterija listerija nađena je i ranije u 21 uzorku mesa i mliječnih proizvoda, u osam objekata na Cetinju i Danilovgradu.

Listerija je tada nađena u mesari “Mianja” i u objektu “Montstate” na Cetinju, a pored njih nađena je i u mesari “Viktorija M” i objektima “Interprodukt”, DDR i “Naniprom”. Po jedan uzorak pozitivan na listeriju nađen je u objektu za proizvodnju mesa “Primato P” i mljekari “Montebianco” iz Danilovgrada. Unošenjem hrane kontaminirane listerijom dolazi do infekcije - listerioze. Listerija dospijeva u hranu preko zemlje ili vode, a njeni nosioci mogu biti i životinje.

Ta otrovna bakterija može biti prisutna u raznim prehrambenim proizvodima koji se čuvaju u frižideru.

Najčešće se može naći u mliječnim proizvodima, u zaraženom mesu i sirovom povrću.

Bonus video: