Zavod opet ne plaća asistente

Iz Zavoda za zapošljavanje nijesu odgovorili kada će isplatiti naknade, već su objasnili zakonsku proceduru za to
101 pregleda 6 komentar(a)
Vukica Jelić, Foto: Luka Zeković
Vukica Jelić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 10.03.2017. 19:13h

Asistentima u nastavi za djecu sa posebnim obrazovnim potrebama ponovo kasne primanja, a kada će oni biti isplaćeni iz Zavoda za zapošljavanje nijesu odgovorili.

„Drugo školsko polugodište je počelo 23. januara, kada smo počeli i da radimo i kada su produženi naši ugovori. Počeli smo 23. januara, rečeno nam je da će i plata biti sljedećeg 23, odnosno 23. februara. Ali, do danas se ništa nije desilo“, kazala je asistentica iz Podgorica Nina Bakić za “Vijesti”.

Iz Zavoda za zapošljavanje, odakle se asistenti plaćaju u okviru programa javnog rada, objasnili su da oni isplaćuju 80 odsto “ugovorenih sredstava nakon dostavljanja ugovora o radu i prijave na obavezno socijalno osiguranje za svakog asistenta ponosob”.

“Preostalih 20 odsto sredstava biće isplaćeno nakon dostavljanja izvještaja o realizaciji programa. Javna obrazovna ustanova je obavezna da do petog u mjesecu, za prethodni mjesec, isplati zarade zaposlenim u javnom radu, i to u iznosu koji ne može biti niži od minimalne zarade u Crnoj Gori“, kazali su iz ZZZCG, čija je direktorica ponovo, nakon prestanka mandata Vladi izbornog povjerenja, Vukica Jelić.

Tempo isplata asistentima u nastavi, prema riječima nekoliko njih, nije ujednačen u cijeloj Crnoj Gori, pa su nekim asistentima isplaćena primanja u iznosu od 60 eura, za nedjelju dana koliko su radili u prvom mjesecu školske godine. Ipak, ni oni još nisu dobili platu za februar.

Asistenti navode i da su im zarade umanjene sa 193 na 179 eura.

U ugovorima na osnovu kojih su angažovani, a koje potpisuju ZZZ i škola, navodi se ugovorena zarada od 193 eura.

Asistentima su tokom proteklog perioda podijeljeni različiti ugovori, pa tako neki imaju ugovor o volontiranju, a drugi ugovor o radu.

Problema sa isplatom zarada asistentima u nastavi bilo je i početkom prvog polugodišta. Oni tada nisu isplaćeni jer su se bližili parlamentarni izbori.

Školama je tada iz Ministarstva prosvjete, na čelu kojeg je bio Predrag Bošković, preporučeno da od 1. septembra, do održavanja izbora - 16. oktobra, asistente u nastavi angažuju na bazi volonterskog rada. Preporuka je data na osnovu Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, kojim je ograničeno zapošljavanje od dana raspisivanja do održavanja izbora.

Asistente je na kraju isplatilo Ministarstvo prosvjete, iz sopstvenih sredstava.

Asistentima su tokom proteklog perioda podijeljeni različiti ugovori, pa tako neki imaju ugovor o volontiranju, a drugi ugovor o radu

Novi ministar, Damir Šehović, najavio je da će u ovoj godini pokrenuti izmjene zakona, u cilju poboljšanja i unapređenja statusa asistenata u nastavi i trajnog rješavanja tog pitanja.

„Cilj nam je da pronađemo održivo rješenje kojim će se poštovati najbolji interes djeteta, sistema i neposrednih izvršilaca”, najavio je Šehović.

Više je djece nego što ima asistenata, podaci različiti

Oko 99 javnih obrazovnih ustanova angažuje asistente koji pružaju pomoć za 265 korisnika programa, kau u Zavodu.

Iz Ministarstva prosvjete su, u vrijeme ministra Boškovića, kazali da je 265 broj angažovanih asistenata za djecu sa posebnim obrazovnim potrebama, što bi značilo da na svako dijete ide jedan asistent. Iz NVO „Naše sunce“ su više puta naveli da to nije slučaj, te da jedan asistent često radi sa više od jednog djeteta. Dodatno, navode i da broj djece koja trebaju pomoć u nastavi daleko premašuje broj angažovanih asistenata.

Bonus video: