Mještani Park šume Zagorič: Država kvadrat platila 9,43 eura, a nama traže pet puta više

Mještani su istakli da su Vladi dostavili dokumentaciju, kojom se dokazuje da su kuće napravili na državnom zemljištu, pojedine prije 30 godina i da nikako ne može da bude validan zaključak Komisije za restituciju, koja je utvrdila da 2012. godine u Park šumi nije bilo napravljenih kuća
123 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.03.2017. 12:57h

Mještani Park šume u podgoričkom naselij Zagorič produžiće proteste do 18. marta i čekati odgovor iz Vlade da li će biti pokrenuta revizija postupka vraćanja zemljišta porodici Vučinić i Stamatović.

Mještani su istakli da su Vladi dostavili dokumentaciju, kojom se dokazuje da su kuće napravili na državnom zemljištu, pojedine prije 30 godina i da nikako ne može da bude validan zaključak Komisije za restituciju, koja je utvrdila da 2012. godine u Park šumi nije bilo napravljenih kuća.

Mještani su dostavili dokumentaciju, iz koje se vidi da je nasljednicima Femije Stamatović, za zemljište, gdje je između ostalog groblje u Zagoriču, kao i trafo-stanica, 2012. godina Ministarstvo finansija donijelo rješenje da im se za kvadrat zemljišta isplati 9,43 eura.

Prema dokumentaciji, nasljednicima Stamatovića je 2012. godine za 8.436 metara kvadratnih, isplaćeno 79.631 euro ili 9,43 po kvadratu.

"A nama traže da platimo od 35 do 40 eura kvadrat, odnosno pet puta više. Ponavljamo zemlju želimo da platimo, ali po cijeni manjoj od 35 do 40 eura po kvadratu, kako je utvrđeno presudama", kazao je Milanko Vuković.

Komisija za povraćaj i obeštećenje odbila je žalbu mještana, kojom su tražili da se ponovi postupak za povraćaj zemjišta, a kao razlog su naveli da su je podnijela lica, koja nijesu ovlašćena.

U obrazloženju za odbijanje, novembra prošle godine, kao isključivi vlasnik zemljišta u vrijeme podnošenja zahtjeva za restituciju naveden je Glavni grad.

Međutim Odlukom Vrhovnog suda 2012. godine vraćeno je 125.000 kvadratnih metara u Park šumi Zagorič porodici Vučinić.

Nasljednicima Femije Stamatović rješenjem Ministarstva finansija vraćeno je 160.000 metara kvadratnih zemljišta u Park šumi u Zagoriču.

Brojnim mještanima stigle su presude da zemlju moraju da plate od 35 do 40 eura po kvadratu, a četvoročlana porodica Vlahović nedavno je iseljena iz kuće, jer nijesu imali novca da plate.

Mještani protestuju i danas od deset do 16 časova, a dobili su odobrenje od MUP-a za proteste do 18. marta na Bulevaru Stanka Dragojevića.

Galerija

Bonus video: