Delegacija EU podržava istraživačko novinarstvo: Za najboljeg novinara 4.000 eura

Konkurs je otvoren do 28. marta, za nagradu mogu konkurisati priče o zloupotrebi moći, nepoštovanje osnovnih prava...
0 komentar(a)
Aivo Orav, Vladan Mićunović (Novine)
Aivo Orav, Vladan Mićunović (Novine)
Ažurirano: 08.03.2017. 21:07h

Institut za medije Crne Gore (IMCG) raspisao je konkurs za dodjelu nagrade EU za istraživačko novinarstvo za ovu godinu, za najbolje priče objavljene u prethodnoj.

Konkurs za dodjelu EU nagrade za istraživačko novinarstvo je regionalna inicijativa uspostavljena od Evropske komisije.

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori Aivo Orav na konferenciji za novinare kazao je da je cilj inicijative da se nagrade novinari čije istraživačke priče doprinose transparentnosti i izvještavanju o društvenim pitanjima u vezi sa temeljnim ljudskim pravima, korupcijom i organizovanim kriminalom.

Istraživačko novinarstvo, kako je naveo, doprinosi izlaganju javnosti slučajeva u kojima dolazi do zloupotrebe javnih fondova ili koji pokazuju kako javni funkcioneri zloupotrebljavaju položaj, i na taj način mediji drže institucije odgovornim.

Vršilac dužnosti direktora IMCG Vladan Mićunović, kazao je da nagradu za istraživačko novinarstvo, kao regionalnu inicijativu, realizuju partnerske organizacije civilnog društva iz Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, bivše jugoslovenske Republike Makedonije, Srbije, Kosova i Turske.

„Za nagradu mogu konkurisati istraživačke priče objavljene između 1. januara i 31. decembra 2016. godine, koje se bave društvenim pitanjima u vezi sa zloupotrebom moći i nepoštovanjem osnovnih prava, kao i za korupciju i organizovani kriminal“, pojasnio je Mićunović.

Konkurs je otvoren do 28. marta u ponoć, a mogu se prijaviti priče koje su objavljene u bilo kojoj vrsti medija u Crnoj Gori - štampa, radio, televizija, onlajn mediji ili kombinacija tih medija.

Kako je naveo, autoru prvonagrađene priče pripašće četiri hiljade eura, drugonagrađeni će dobiti tri hiljade, koliko i najbolji mladi istraživački novinar.

Odluku o nagradama donijeće petočlani žiri sastavljen od afirmisanih novinara i javnih ličnosti - Dragoljub Vuković, Snežana Nikčević, Olivera Nikolić, Sonja Drobac i Olivera Komar.

Bonus video: