Hrapović: Kvalitet zdravstvene zaštite u Nikšiću nije onakav kakav građani treba da imaju

U naselju Rudo Polje, prema riječima ministra zdravlja, počeće gradnja dvije zgrade za zdravstvene radnike sa po 35 stanova
87 pregleda 2 komentar(a)
Kenan Hrapović, Foto: Svetlana Mandić
Kenan Hrapović, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 08.03.2017. 13:12h

"Pružanje kvaliteta zdravstvene zaštite na teritoriji opštine Nikšić je zadovoljavajući, ali nije onakav kakav kakav građani treba da imaju, a to je rad u budućem periodu na kvalitetnijem angažovanju naših zaposlenih u zdravstvenom sistemu kako bi kvalitet zdravstvenih uslova podigli na još veći nivo“, kazao je ministar zdravlja Kenan Hrapović tokom radne posjete u Nikšiću.

Prema njegovim riječima problemi u zdravstvenim ustanovama Nikšića su nedostatak opreme u Opštoj bolnici, prije svega opreme u operativnim salama, kao i edukacija i doedukacija postojećeg kadra. Ministarstvo zdravlja i Fond zdravstva obezbijediće nedostajuću opremu, a dogovorena je i saradnja sa Kliničkim centrom Crne Gore da njihovi specijalisti i subspecijalisti, posebno oni iz oblasti ortopedije, hirurgije, oftalmologije i dijagnostike za ORL, dolaze u Nikšić. Pošto se postojeći skener u Opštoj bolnici često kvari, a njegove popravke su skupe, Ministarstvo zdravlja je obezbijedilo sredstva za novi skener i u toku ove godine biće raspisan tender za njegovu nabavku.

U naselju Rudo Polje, prema riječima ministra zdravlja, počeće gradnja dvije zgrade za zdravstvene radnike sa po 35 stanova.

"Ova posjeta je u sklopu naših redovnih aktivnosti, jer ovih dana obilazimo i ostale gradove u Crnoj Gori kako bi utvrdili kakav je stepen kvaliteta pružanja zdravstvenih usluga za naše osigurnike, kakvi su radni uslovi za naše zaposlene u zdravstvenim ustamovama i kakva je tehničko-tehnološka opremljenost u svim tim ustanovama“, kazao je Hrapović.

Direktor nikšićkog Doma zdravlja Veselin Bulatović je kazao da ta ustanova tokom narednih mjeseci kreće sa realizacijom programa energetske efikasnosti, kao i bolje pristupnosti te zadravstvene ustanove osobama sa invaliditetom, pa je planirana gradnja tri lifta.

Prea riječima direktora Fonda zdravstva Sead Čirgić država je prošle godine rebalansom budžeta izmirivala sve neizmirene obaveze koje su imale zdravstvene ustanove iz Nikšića što ih dodatno obavezuje da, zajedno sa Fondom, uspostave bolji sistem kontrole, koji se prije svega odnosi na prepisivanje i izdavanje ljekova i predlaganje bolovanja.

Hrapović i Čirgić obišli su sve zdravstvene ustanove u Nikšiću, Dom zdravlja, Opštu bolnicu i bolnicu u Brezoviku, a razgovarali su i sa predsjednikom Opštine Veselinom Grbovićem.

Grbović je istakao zadovoljstvo učinjenim u nikšićkom zdravstvu u proteklom periodu, posebno u pogledu modernizacije radnog i smještajnog prostora i naglasio dobru saradnju sa zdravstvenim javnim ustanovama iz Nikšića.

Bonus video: