Orav: Istraživački novinari moraju biti zaštićeni

Prošle godine je prvu nagradu na konkursu osvojio je novinar RTCG, Mirko Bošković, a 2015. novinar Vijesti, Sead Sadiković
7 komentar(a)
Aivo Orav, Foto: Savo Prelević
Aivo Orav, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.03.2017. 12:34h

Istraživački novinari moraju biti zaštićeni i ne treba ih tretirati kao državne neprijatelje, poručio je šef Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, Aivo Orav.

Institut za medije Crne Gore (IMCG) raspisao je konkurs za dodjelu nagrade EU za istraživačko novinarstvo za ovu godinu, za najbolje priče objavljene u prethodnoj.

Konkurs za dodjelu EU nagrade za istraživačko novinarstvo je regionalna inicijativa uspostavljena od Evropske komisije.

Orav je na konferenciji za novinare kazao je da je cilj inicijative da se nagrade novinari čije istraživačke priče doprinose transparentnosti i izvještavanju o društvenim pitanjima vezanim za temeljna ljudska prava, korupciju i organizovani kriminal.

„EU ohrabruje i podržava istraživačko novinarstvo jer ono, kada se radi profesionalno i uz strogo poštovanje etičkih standarda, predstavlja dodatnu vrijednost za vladavinu prava“, kazao je Orav.

straživačko novinarstvo, kako je naveo, doprinosi izlaganju javnosti slučajeva u kojima dolazi do zloupotrebe javnih fondova ili koji pokazuju kako javni funkcioneri zloupotrebljavaju položaj, i na taj način mediji drže institucije odgovornim.

„Ipak, istraživačko novinarstvo je nezamislivo bez slobode izražavanja. Zbog toga EU očekuje od svih zemalja proširenja da iskorijene zastrašivanje i nasilje na nad novinarima i da se bore protiv nekažnjivosti tako što će sve takve slučajeve u potpunosti procesuirati“, istakao je Orav.

On je ocijenio da su, u tom pogledu, istraživački novinari naročito ranjivi.

„I moraju biti zaštićeni i nipošto ih ne treba tretirati kao državne neprijatelje“, naglasio je Orav.

Prema njegovim riječima, radna prava novinara se moraju zaštititi, budući da nesigurni uslovi rada negativno utiču na kvalitet novinarskog proizvoda, „a to su informacije kohe konzumiramo kao čitaoci, slušaoci i gledaoci“.

„To nas dovodi i do pitanja samoregulacije i profesionalizma. U tom kontekstu, ohrabrujemo crnogorske novinare da se uvijek pridržavaju strogih etičkih načela, i da uvijek imaju na umu interes javnosti“, poručio je Orav.

Vršilac dužnosti direktora IMCG, Vladan Mićunović, kazao je da nagradu za istraživačko novinarstvo, kao regionalnu inicijativu, realizuju partnerske organizacije civilnog društva iz Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, Bivše jugoslovenske Republike Makedonije, Srbije, Kosova i Turske.

„Za nagradu mogu konkurisati istraživačke priče objavljene između 1. januara i 31. decembra 2016. godine, koje se bave društvenim pitanjima vezanim za zloupotrebu moći i nepoštovanje osnovnih prava, kao i za korupciju i organizovani kriminal“, pojasnio je Mićunović.

Konkurs je otvoren do 28. marta u ponoć, a mogu se prijaviti priče koje su objavljene u bilo kojoj vrsti medija u Crnoj Gori – štampa, radio, televizija, onlajn mediji ili kombinacija tih medija.

Mićunović je kazao da je konkurs otvoren za sve profesionalne novinare ili grupe novinara, bez obzira na prirodu njihovog radnog odnosa - puno zaposlenje, honorarni rad ili samozaposlenje.

Prema njegovim riječima, i ove godine biće nagrađena „Najbolja priča mladog istraživačkog novinara“.

„Za ovu nagradu mogu konkurisati istraživački novinari rođeni 1981. godine ili kasnije, ili grupa novinara od kojih najmanje polovina mora biti rođena te godine ili kasnije“, precizirao je Mićunović.

Kako je naveo, autoru prvonagrađene priče pripašće četiri hiljade EUR, drugonagrađeni će dobiti tri hiljade, koliko i najbolji mladi istraživački novinar.

Odluku o nagradama donijeće petočlani žiri sastavljen od afirmisanih novinara i javnih ličnosti – Dragoljub Vuković, Snežana Nikčević, Olivera Nikolić, Sonja Drobac i Olivera Komar.

Prošle godine je prvu nagradu na konkursu osvojio je novinar RTCG, Mirko Bošković, a 2015. novinar Vijesti, Sead Sadiković.

Bonus video: