HRA o spornom Nacrtu Krivičnog zakonika: Propuštena je prilika za reformu

Ministarstvo pravde iz Nacrta izmjena Krivičnog zakonika nije izbacilo krivično djelo poruga, pa bi se od sada moglo ići u zatvor zbog komentarisanja rada sudova i tužilaštava, problem riješen tako što je “precizirano biće krivičnog djela”...
101 pregleda 4 komentar(a)
Zoran Pažin, Tea Gorjanc Prelević, Foto: Boris Pejović
Zoran Pažin, Tea Gorjanc Prelević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.03.2017. 20:04h

Posljednji stav radne grupe Ministarstva pravde za izmjene i dopune Krivičnog zakonika nije razjasnio kako će do kraja glasiti najavljeno ograničenje komentarisanja sudskih postupaka i tužilačkih istraga prije njihove pravosnažnosti, ocijenili su iz Akcije za ljudska prava.

Ministarstvo pravde iz Nacrta izmjena Krivičnog zakonika nije izbacilo krivično djelo poruga, pa bi se od sada moglo ići u zatvor zbog komentarisanja rada sudova i tužilaštava.

U izvještaju sa javne rasprave se navodi da je problem riješen tako što je “precizirano biće krivičnog djela”.

Iz HRA ponavljaju da je predlog bio suprotan međunarodnim standardima slobode izražavanja.

"Jasno je da nije prihvaćena većina drugih predloga za reformu Krivičnog zakonika u cilju unapređenja slobode izražavanja, zaštite života i zabrane torture. Nažalost, Ministarstvo pravde za sad ignoriše preporuke Komiteta protiv mučenja i drugih relevantnih međunarodnih organizacija, kao i suočavanje s ozbiljnim opasnostima po društvo u vidu talasa ubistava, nekažnjivosti policijske torture, napada na novinare...”, naveli su iz te NVO.

Oni podsjećaju da su odbijeni brojni predlozi te nevladine organizacije, pa će u Krivičnom zakoniku Crne Gore ostati krivično djelo iznošenje ličnih i porodičnih prilika, koje je, po njihovom mišljenju, suprotno međunarodnim standardima ljudskih prava.

“Ovo krivično djelo omogućava da ne odgovara lice koje u javnost iznese štetne podatke iz vašeg privatnog života ako dokaže da su istiniti”, navode iz HRA.

Takođe će ostati i krivično djelo povreda ugleda Crne Gore, za koje se može otići i u zatvor za ”izlaganje poruzi” države, grba, zastave i himne, što je, kako tvrde iz te NVO, suprotno pravilima svih međunarodnih organizacija za slobodu govora.

“Krivično djelo povreda ugleda strane države ili međunarodne organizacije za koje možete biti kažnjeni i do 10.000 eura ako izložite poruzi državu s kojom Crna Gora ima diplomatske odnose ili međunarodnu organizaciju čija je Crna Gora članica. Ovo znači da se Evropska unija i NATO još uvijek mogu nekažnjeno ”izlagati poruzi“, ali ne i OEBS, Savjet Evrope i UN”, ukazuju iz HRA.

Podsjećaju i da će bez dozvole i dalje moći da se fotografiše i snima samo onaj ko vrši krivično djelo za koje je zaprijećena kazna od 5 godina ili veća.

„Drugim rječima, ostaće zabranjeno snimati vršenje krivičnih djela za koje je kazna ispod 5 godina, kao npr. policijsko zlostavljanje i druge zloupotrebe i od strane službenih lica, za koje su propisane niže kazne od kazne zatvora od najmanje 5 godina. Ovakva zaštita izvršilaca velikog broja krivičnih djela je apsurdna, jer sprečava njihovo otkrivanje i dokazivanje, a kažnjava one koji ih prijavljuju“, istakli su iz te NVO.

Odbijen je i predlog da ne zastarijeva krivično gonjenje i izvršavanje kazne zbog mučenja, ubistva i teškog ubistva.

“Znači da se ubice i mučitelji poslije 10, 15 ili 25 godina skrivanja ili bjekstva nikada više ne mogu kazniti”, kazali su iz te NVO.

Neće biti povećane, podsjetili su, kazne za zlostavljanje, mučenje i iznuđivanje iskaza, iako je to, kao i nezastarijevanje mučenja, Crnoj Gori izričito preporučio Komitet protiv mučenja, i iako se kazne za ta krivična djela u Crnoj Gori u kontinuitetu izriču prenisko, ispod minimalnih međunarodnih standarda.

Zatvorenici se, dodaju, neće otpuštati iz zatvora na uslovni otpust, ako se procijeni da postoje smetnje u pogledu njihove bezbjednosti.

Vlada neće da zaštiti novinare jer su i druge profesije rizične

Odbijen je i predlog HRA za pojačanu zaštitu novinara, propisivanjem novih krivičnih djela sprečavanje novinara u vršenju profesionalnih zadataka i napad na novinara u vršenju profesionalnih zadataka, odnosno dopunu krivičnih djela teško ubistvo i teška tjelesna povreda, sa obrazloženjem da postoje i druge profesije koje su u povećanom riziku od napada.

“Iako je u izvještajima i Evropske unije o Crnoj Gori i svim drugim relevantnim izvještajima o stanju ljudskih prava u državi naglašen isključivo problem nekažnjivosti napada na novinare”, podsjetili su iz HRA.

Bonus video: