ZA STUDENTE ODJELJENJA

Opština ponovo daje stipendije

Stipendije će se isplaćivati u periodu od marta do decembra u mjesečnom iznosu od 150 eura. Za ove namjene Opština će iz budžeta izdvojiti oko devet hiljada eura
0 komentar(a)
Zgrada opštine Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Zgrada opštine Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 06.02.2019. 15:04h

Opština Pljevlja i ove godine stipendiraće studente koji su školovanje nastavili u Podgorici, nakon što je prošle godine prestalo sa radom istureno odjeljenje Mašinskog fakulteta u najsjevernijem crnogorskom gradu.

Pravo na korišćenje stipendija ima šest studenata nekadašnjeg studijskog programa u Pljevjima, smjer mehanička obrada drveta.

Stipendije će se isplaćivati u periodu od marta do decembra u mjesečnom iznosu od 150 eura. Za ove namjene  Opština će iz budžeta izdvojiti oko devet hiljada eura.

Studijski program Mašinskog fakulteta u Pljevljima, započeo je sa radom školske 2008/2009, ali je samo tri godine kasnije obustavljen je upis novih studenata, a 2015. istureno odjeljenje je prestalo sa radom.

Predsjednik Opštine Mirko Đačić tada je pojasnio da su se na takav korak odlučili jer dalje funkcionisanje akademskih studija nije bilo isplativo zbog velikih troškova koje je imala lokalna uprava.

Od 177 studenata koliko ih je  ukupno upisano od osnivanja  Mašinskog fakulteta u Pljevljima  2008, njih svega 10  završilo je studije, prije zatvaranja, a prošle godine njih još petoro. Pljevlja su jedina  Opština  u  Crnoj Gori koja je sama snosila  troškove finansiranja studenata  koji visokoškolsko obrazovanje  stiču u svom gradu.