Najviše novca za zaštitu Solila

Za dopunu glavnog projekta sanacije pristaništa Opatovo trebalo bi da bude opredijeljeno 5.000 eura, koliko i za izradu glavnog projekta uređenja kanala za odvod atmosferskih voda u naselju Bonići
50 pregleda 3 komentar(a)
Tivatska solila, Foto: Jasna Gajević
Tivatska solila, Foto: Jasna Gajević
Ažurirano: 04.03.2017. 20:08h

Javno preduzeće Morsko dobro (JPMD) iz Budve ove godine će investirati nekoliko stotina hiljada eura u uređenje obale i očuvanja prirode u Opštini Tivat.

Najviše novca planirano je za nastavak uređenja i valorizacije zaštićenog rezervata prirode tivatska Solila, pa će JPMD izdvojiti 15.000 eura za izradu projektne dokumnetacije za regulisanje kanala i vodotoka, odnosno 5.000 za reviziju tog projekta.

Za redovno uređenje i održavanje rezervata planirano je 30.000 eura.

Za dopunu glavnog projekta sanacije pristaništa Opatovo trebalo bi da bude opredijeljeno 5.000 eura, koliko i za izradu glavnog projekta uređenja kanala za odvod atmosferskih voda u naselju Bonići.

Izvođenje radova na tom kanalu koštaće još 35.000 eura.

Nekoliko hiljada eura izdvojiće se i za postavljanje rampi za prilaz moru osoba sa invaliditetom na nekoliko tivatskih kupališta.

Hiljadu eura koštaće nabavka mjerača nivoa vode u Solilima.

Za sanaciju betonske plaže ispred hotela Kamelija u Donjoj Lastvi, dimenzija 150 sa 10 metara, i nasipanje male šljunkovite plaže između tog i kupališta Waikiki, planiran je iznos od 30.000 eura.

Za obavezan godišnji ekološki monitoring Solila biće potrošeno 10.000 eura.

JPMD će izdvojhiti i 15.000 eura za izradu Elaborata/Studije prirodnih uslova za formiranje vezova na bovama u zoni Tivatskog i Budvanskog zaliva“.

Plan je da se u određenim djelovima akvatorijuma Tivta i Budve instaliraju plutače na koje će se, pod komercijalnim uslovima, privezivati plovila.

Analiza koju bi obuhvatio ovaj elaborat odnosi se na geološki sastav morskog dna, batimetrijsko snimanje djelova akvatorijuma predviđenih za postavljanje plutača, kao i istraživanje flore i faune na tim djelovima dna, sa posebnim naglaskom na mapiranje površina pod zaštićenom vrstom morske trave Posidonia oceanica.

Nasipanje plaža koštaće 80.000 eura

Iako ekolozi imaju veliku rezervu prema tom načinu postupanja sa priobalnim akvatorijumom, JPMD namjerava da i ove godine nastavi kontroverznu praksu „predszenonskog nasipanja plaža“ i kupališta u Boki Kotorskoj desetinama hiljada kubika pijeska. Za to će se ove godine izdvojiti 80.000 eura.

Tokom ove godine, JPMD planira da završi više lani započetih investicionih ulaganja na području Tivta - 150.000 eura vrijednog učešća u izgradnji prve faze obalnog šetališta u Krašićima, 22.500 eura vrijednih radova na uređenju šetališnih staza, mostova i nasipa u Solilima i okončanje izrade projektne dokumentacije, vrijedne 7.000 eura, za sanaciju i rekonstrukciju pristaništa u Donjoj Lastvi.

Bonus video: