Primaoci staračkih naknada mogu dobijati i premije Ministarstva

Vlada je, kako se precizira, usvojila Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o bližim uslovima i postupku za isplatu staračke naknade
0 komentar(a)
penzioneri, Foto: Savo Prelević
penzioneri, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.03.2017. 17:11h

Primaoci staračkih naknada u Crnoj Gori ubuduće će ponovo moći da budu i korisnici premija i ostalih mjera podrške Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Kako je saopšteno iz tog resora, korisnicima staračkih naknada biće olakšana i procedura prikupljanja dokumentacije, jer će se najvažniji dio neophodnih provjera obavljati po službenoj dužnosti.

"Ograničenje, koje je bilo na snazi prethodnih godina, da poljoprivredni proizvođači koji primaju premije ne mogu ostvariti pravo i na staračku naknadu otklonjeno je, na predlog Ministarstva, odlukom Vlade na jučerašnjoj sjednici", kaže se u saopštenju.

Vlada je, kako se precizira, usvojila Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o bližim uslovima i postupku za isplatu staračke naknade.

"Time je otklonjena neligičnost da se pravo na staračku naknadu gubi, ukoliko neko ko živi na selu i bavi se poljoprivredom ostvari i pravo na premiju", kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, u praksi je bilo dosta primjera i žalbi upućenih Ministarstvu da su pojedini izgubili pravo na mjesečnu staračku naknadu, zbog premije koja se dobija jednom godišnje, a koja je često bila u minimalnom iznosu.

Ministarstvo je sagledalo sve primjedbe, kao i one koje su se čule u neposrednoj komunikaciji sa korisnicima staračkih naknada.

"Zaključeno je da nije pravedno da pravo na premiju isključuje pravo na staračku naknadu, jer se tako šalje poruka da oni koji žive na selu ne treba da se bave poljoprivredom, ako žele da primaju staračku naknadu", navode iz Ministarstva.

Objašnjava se da se Odlukom Vlade pojednostavljuje procedura za ostvarivanje prava na naknadu, tako što obnavljanje dokumentacije neće biti obaveza korisnika, već će se neophodne provjere vršiti po službenoj dužnosti.

"Time je otklonjena i administrativna barijera koja je opterećivala korisnike, starije dobi, koji su obilazili šaltere i prikupljali dokumentaciju trošeći novac za takse. Obnavljanje glavnine dokumentacije za staračke naknade će se sada pribavljati i provjeravati po službenoj dužnosti", kaže se u saopštenju.

Bonus video: