Ljudi ginu, rampe nema "zbog propisa"

Na putnom prelazu Šušanj nijesu predviđeni polubranici, jer je to regulisano Pravilnikom o ukrštanju željezničke pruge i javnog puta”
310 pregleda 6 komentar(a)
Ilino nesreća, Šušanj nesreća, Foto: Radomir Petrić
Ilino nesreća, Šušanj nesreća, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 03.03.2017. 08:09h

Dan nakon tragedije u Baru nije bilo poznato pod kojim okolnostima je na pružnom prelazu Ilino došlo do sudara lokalnog voza i automobila, u kojem je poginuo trogodišnji dječak, a njegova majka Sabiha Agović (35) teško povrijeđena.

Iz Željezničke infrastrukture juče su u odgovorima “Vijestima” tvrdili da je u trenutku nesreće “pružni prelaz bio u ispravnom stanju, te da je bio obezbijeđen svjetlosnom i zvučnom signalizacijom ali i - trouglom vidljivosti”...

Policija i tužilac preksinoć kasno, nakon što su uzeli izjave i uzorke krvi, pustili su mašinovođu lokalnog voza, a narednih dana će se vještačenjem utvrditi kako se dogodila nesreća na pružnom prelazu Ilino u naselju Šušanj.

Tragedija se dogodila u srijedu oko 15.25 časova kada je na pružnom prelazu došlo do sudara voza i “renoa”, u kojem su bili majka i sin.

Mještani naselja Šušanj nakon ove nesreće tvrdili su da je ovaj pružni prelaz dvadesetak godina “jedna od najcrnjih tačaka na crnogorskim prugama”.

U ranijim nesrećama uglavnom su ginuli mještani tog naselja.

Zbog brojnih tragedija Mjesna zajednica i mještani Šušanja godinama su od Ministarstva saobraćaja i željeznice tražili da se na tom prelazu pored postojeće zvučne i svjetlosne signalizacije postavi i rampa. Godinama su dobijali i isti odgovor - takva mogućnost zbog propisa nije moguća.

Isti odgovor juče su dobile i “Vijesti”.

"Na putnom prelazu Šušanj nijesu predviđeni polubranici, jer je to regulisano 'Pravilnikom o ukrštanju željezničke pruge i javnog puta', koji tretira ovu problematiku. Nažalost, najveći broj vanrednih događaja na putnim prelazima se događaju zbog nepoštovanja drumske signalizacije i nepažnje učesnika u saobraćaju", odgovorili su iz Željezničke infrastrukture AD na pitanje zašto u Ilinu nema rampe.

Ni najprecizniji hroničari ne mogu sa potpunom sigurnošću nabrojati sve pogibije, a kamoli udese sa lakše i teže povrijeđenim vozačima, na tom prelazu. Najveća tragedija dogodila se 23. marta 2004. kada su u sudaru teretnog voza i "mercedesa" u kojem su se nalazili poginuli poznati kamenorezac iz Bara Miloje Mijo Mališić, njegova supruga Stanislava Sola, Zorica V. Rakovič iz Berana i Nenad Obradović, učenik II razreda srednje škole iz Berana.

U januaru 2007. poginuo je Slavko Ružić koji je bio sam u ”golfu” kada se na prelazu sudario sa teretnim vozom, koji je iz Pogorice dolazio u Bar. Marta 2006. voz je na ovom mjestu usmrtio staricu Darinku Dragović.

Kada se tom crnom bilansu dodaju i udesi sa smrtnim ishodom na željezničkom mostu, udaljenom od prelaza nepunih 300 metara, kao i samoubistva skakanjem pod voz sa tunela sa druge strane prelaza, brojka stradalih na pruzi u Ilinu postaje dvocifrena.

Prolaze i kad je voz blizu

Na pružnom prelazu Ilino često se može vidjeti i kako brojni nesavjesni vozači šine prelaze “pod punim gasom” i to kada se čuje i vidi da je uključena svjetlosna i zvučna signalizacija.

"Neki prugu prelaze i kada voz izađe iz tunela ili prelazi obližnji most. I na susjednom pružnom prelazu u Zelenom pojasu, vozači prelaze prugu čak i kada je spuštena rampa. Ovakve scene uopšte nisu rijetkost", ispričali su “Vijestima” mještani naselja.

Bonus video: