Pljevlja: Troje rukovodilaca Sekretarijata i Opštine ne ispunjava uslove

Upravna inspekcija je izvršila kontrolu nakon što im je je odbornik DF Nikola Rovčanin podnio zahtjev da obave kontrolu u Opštini Pljevlja zbog, kako je naveo nezakonitog raspoređivanja, pojedinih službenika na rukovodeća mjesta u lokalnoj upravi i zloupotrebe instituta vršioca dužnosti
135 pregleda 2 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 02.03.2017. 14:05h

Upravna inspekcija Ministarstva unutrašnjih poslova utvrdila je da je troje rukovodilaca Sekretarijata i službi Opštine Pljevlja ne ispunjava uslove da obavljaju te poslove.

Inspekcija je konstatovala da vršilac dužnosti rukovodioca Građanskog biroa Joka Đačić i vd sekretara Sekretarijata za Opštu upravu Sead Vesnić ne ispunjavaju opšte uslove iz člana 32. stav 1. Zakona o državnim službenicima i namještenicima u pogledu osuđivanosti za krivična djela koja ih čini nedostojnim za vršenje ove funkcije.

Vesnić je pravosnažno osuđeni na kaznu zatvora od šest mjeseci uslovno zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja u pomaganju prilikom raspodjele jednokratnih novčanih pomoći uoči parlamentarnih izbora 2012. godine, dok je na istu zatvorsku kaznu Đačić osuđena zbog kupovine glasova na lokalnim izborima u Pljevljima 2014. godine. Opozicija je ovaj slučaj poznatiji kao Afera snimak dovodi u vezu sa kupovinom ličnih karata.

Njih dvoje na ove funkcije predložio je predsjednik Opštine Mirko Đačić uprkos upozorenjima opozicije da ne ispunjavaju uslove.

Upravna inspekcija je izvršila kontrolu nakon što im je je odbornik DF Nikola Rovčanin podnio zahtjev da obave kontrolu u Opštini Pljevlja zbog, kako je naveo nezakonitog raspoređivanja, pojedinih službenika na rukovodeća mjesta u lokalnoj upravi i zloupotrebe instituta vršioca dužnosti.

Inspekcija je utvrdila i da vršilac dužnosti komandira Službe zaštite i spašavanja Goran Čavić nema položen stručni ispit za vršenje poslova rukovođenja Službom zaštite i da nema pet godina radnog iskustva na tim poslovima što je propisano Zakonom o zaštiti i spašavanju.

Predsjednik Opštine Pljevlja je postavi je svog partijskog druga Čavića za vd komandira službe zaštite i spašavanja, uprkos činjenici da je i Komisija za žalbe poništila njegovu raniju odluku kojom je Čavića izabrao za komandira pljevaljskih vatrogasaca. Đačić nije želio da na tu funkciju izabere Bogdana Bojovića koji je kako je Komisija utvrdila ispunjavao uslove da obavlja tu funkciju.

Đačić je prošle godine na pitanje novinara da li će smijeniti pravosnažno osuđene svoje partijske drugove, odgovorio da „ nema taj refleks da ih bezuslovno mijenja zato što su imali problem te vrste”.

Bonus video: