URA: Kreatori zdravstvene politike nemaju plan

"Ministarstvo postupa u maniru najbrutalnijeg vida partokratije,pa pokušava da ograniči slobodnu volju ljekara, iskazanu po prvi put u istoriji Ljekarske komore, u zakonskom postupku“
3 komentar(a)
Miloš Konatar, Foto: Građanski pokret URA
Miloš Konatar, Foto: Građanski pokret URA
Ažurirano: 02.03.2017. 12:04h

Keatori zdravstvene politike nemaju plan u kom pravcu treba voditi zdravstveni sistem, što i nije čudno, budući da se godinama biraju po partijskom ključu, smatraju u Građanskom pokretu URA.

"Dok je crnogorski zdravstveni sistem, prema evropskom potrošačkom indeksu, drugu godinu za redom na začelju, stiče se utisak da kreatori zdravstvene politike nemaju plan u kom pravcu ga treba voditi, šta i nije čudno, sa obzirom na to da se godinama biraju po partijskom ključu, a ne prema rezultatima i stručnosti“, saopštio je Miloš Konatar iz Građanskog pokreta URA.

Kako navodi, doskorašnji direktor Fonda za zdravstvo, koji je iza sebe ostavio 70 miliona eura duga, umjesto pozivanja na odgovornost i revizije poslovanja, unaprijeđen je na funkciju ministra zdravlja.

"Da li je, povodom katastrofalne situacije u zdravstvu, iko pozvan na odgovornost? Pored čestih nespretnih analiza, ministar kreće u grubo kršenje izbornih prava i volje ljekara, koji su izabrali svog predsjednika Ljekarske komore. Zbog čega je navedena tema prioritet za ministra“, pitao je Konatar.

On je naveo da je jedini razuman zaključak činjenica da novoizabrani predsjednik komore nije član nijedne političke partije, „čime nema dovoljan stepen „podobnosti“ za vršenje tako značajne funkcije“.

"Ministarstvo postupa u maniru najbrutalnijeg vida partokratije,pa pokušava da ograniči slobodnu volju ljekara, iskazanu po prvi put u istoriji Ljekarske komore, u zakonskom postupku“, kazao je Kontarar.

URA je pozvala ministra zdravlja da ispoštuje izbornu volju 1.500 ljekara Crne Gore, koji su preko svojih predstavnika u Skupštini Ljekarske komore izabrali svog predsjednika.

"Sindikat doktora medicine je dokazao kako se predanim radom strukovna organizacija, poput Ljekarske komore, može očistiti od sveprisutnog političkog uticaja u crnogorskom društvu“, zaključio je Konatar.

Bonus video: