Medenica: Teško će ići da se ukinu neki sudovi

„Racionalizacija sudske mreže je zahtjevan, složen i bolan proces. To će biti vrlo teško da se sprovede. U Crnoj Gori imamo veliki broj predmeta, koji, prema broju stanovnika, zadovoljava broj sudija. Međutim, ono što je problem je što sve sudije nijesu ravnomjerno opterećene, a trebalo bi da budu“, rekla je Medenica
10 komentar(a)
Vesna Medenica, Foto: Boris Pejović
Vesna Medenica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 01.03.2017. 20:05h

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica poručila je da će dalja racionalizacija sudske mreže ići teško i da treba biti pažlji sa planovima ukidanja pojedinih sudova.

“Racionalizacija sudske mreže u Crnoj Gori teško će se sprovesti”, kazala je za „Vijesti“ predsjednica Vrhovnog suda.

Ona je rekla da je i na konferenciji o upravljanju sudovima, koja je prethodna dva dana održana u Kolašinu, konstatovano kako je to izuzetno složen proces.

„Racionalizacija sudske mreže je zahtjevan, složen i bolan proces. To će biti vrlo teško da se sprovede. U Crnoj Gori imamo veliki broj predmeta, koji, prema broju stanovnika, zadovoljava broj sudija. Međutim, ono što je problem je što sve sudije nijesu ravnomjerno opterećene, a trebalo bi da budu“, rekla je Medenica.

Prema njenim riječima, neophodno je naći modus da sve sudije budu podjednako zaposlene. Istovremeno, naglašava ona, to bi podrazumijevalo da se „građani ne izlažu dodatnim troškovima i da imaju efikasnu, brzu i kvalitetnu pravdu“.

Medenica kaže da još ništa nije precizirano kad je riječ o, eventualnom, ukidanju pojedinih sudova, te da taj proces treba da prati izuzetno pažljivo.

Vladinom Strategijom o racionalizaciji sudske mreže planiranio je ukidanje nekih sudova na sjeveru države. Predstavnici i sudije osnovnih sudova sa sjevera oštro su ranije kritikovali takav predlog kroz ukidanje sudova, naročito u Plavu i Žabljaku.

Bonus video: