Kada ništa ne radi Banović pjeva u klapi

Samo od početka godine, organizovao je Ski kup Barana na Kopaoniku, pokrenuo inicijativu za formiranje Saveza školskih sportskih društava, sa maslinarima obnovio Aveniju maslina prijateljstva koju je posadio prošle godine, a koju su vandali prije tri mjeseca uništili
98 pregleda 1 komentar(a)
Miodrag Banović, Foto: Radomir Petrić
Miodrag Banović, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 01.03.2017. 19:06h

U rječniku Miodraga Banovića, Baranima i prijateljima poznatijeg kao Bane, kao da ne postoji riječ umor. Po struci magistar fizičke kulture, ravno pola vijeka sinonim je za volontera.

Samo od početka godine, organizovao je Ski kup Barana na Kopaoniku, pokrenuo inicijativu za formiranje Saveza školskih sportskih društava, sa maslinarima obnovio Aveniju maslina prijateljstva koju je posadio prošle godine, a koju su vandali prije tri mjeseca uništili.

Inicirao je Bane prošle nedjelje i Izmjene Zakona o igrama na sreću i kao sekretar barskog teatra “Čedo Dragović“ raspisao poziv za 10. Festival dječjeg teatra Crne Gore.

Kad nije na poslu u Sportskom centru, ili ne volontira, Bane pjeva u klapi KUD “Jedinstvo”.

Zbog svega toga su mu i Asocijacije za demokratski prosperitet ZID i Fondacije „Petrović Njegoš” dodijelile godišnju nagradu za volonterizam krajem prošle godine.

“Nisu ni nagrade, niti pohvale, to što me vodi kroz život i aktivnosti kojima se bavim. Motiv je biti odgovoran za druge, takođe i osjećaj potrebe da se pomogne drugima. Danas je doba totalne komercijalizacije, i zato pozivam omladinu da ne posmatra svijet isključivo kroz prizmu ličnog interesa, već da se osvrnu oko sebe, da pomažu ljudima, da tako doprinose napretku i boljitku zajednice u kojoj žive”, priča Bane za “Vijesti.

Kao aktivista Crvenog krsta, pomaže starim, angažovao se i u inkluziji i socijalizaciji osoba sa invaliditetom svih uzrasta.

Naročita pregnuća dao je na ekološkom polju, o čemu su pisale i “Vijesti” i drugi mediji.

Početkom ovog vijeka pokrenuo je opsežan projekat „Ekološko uređenje priobalnog pojasa”, kroz koji je Opština do sada bogatija za sportskim mobilijarom opremljeni rekreativni park Šumice, Aveniju sa 43 masline prijateljstva, Aveniju sa 117 kanarskih palmi, drvorede sa 28 “đačkih” maslina i 48 lepezastih palmi i Park 33 masline i rogača.

Akcije ukupno vrijedne skoro 100.000 eura

U svim akcijama, čija je procijenjena vrijednost u donacijama i uloženim resursima više od 100.000 eura, za proteklih 17 godina učestvovalo je skoro 5.000 akcijaša - Barana svih generacija i zanimanja.

“Naravno da raduje ovakva podrška volonterizmu. S obzirom da se kroz priznanja šira društvena zajednica počinje konkretno i pozitivno određivati prema volonterizmu, očekujem da će to biti motivacija mladim ljudima koji to još nijesu uradili, da i oni uzmu učešća u ovakvim aktivnostima, jer je plemenitost bogatstvo svih, a ne samo pojedinca”, kaže Bane.

Bonus video: