Specijalna bolnica za plućne bolesti u Brezoviku proslavila 66 godina postojanja

„Imamo 20 ljekara i zahtjev ministarstvu za četiri specijalizanta jer ne želimo da pravimo vakum u kadrovima, kao što se često dešava. Institucija smo koja prati savremena zbivanja i dijagnostike i terapije iz oblasti pulmologije.“, kazala je Reljić
189 pregleda 7 komentar(a)
Veselin Grbović, Foto: Svetlana Mandić
Veselin Grbović, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 01.03.2017. 17:57h

Specijalna bolnica za plućne bolesti „Dr Jovan Bulajić“ u Brezoviku, kraj Nikšića, jedina takve vrste u Crnoj Gori, kao i u regionu, obilježila je 66.godina postojanja. U proteklih šest godina u rekonstrukciju bolnice i nabavku najmodernije opreme uloženo je oko dva miliona eura, a planiraju da nastave sa sličnim investicijama. Sve to je pratila i adekvatna obuka kadra, pa je bolnica, prema riječima direktorice Gordane Reljić, dovedena do evropskog nivoa.

„Imamo 20 ljekara i zahtjev ministarstvu za četiri specijalizanta jer ne želimo da pravimo vakum u kadrovima, kao što se često dešava. Institucija smo koja prati savremena zbivanja i dijagnostike i terapije iz oblasti pulmologije.“, kazala je Reljić.

Priča oko prerastanja bolnice u institut i dalje je u toku i nadaju se da će se to dogoditi do kraja tekuće godine.

Bolnicu je obišao predsjednik Opštine Veselin Grbović sa saradnicima i tom prilikom uručio novčanu donaciju. Riječ je o sredstvima koja su prikupljena tokom donatorske predstave.

„Prikupljeno je 850 eura. Slično ćemo imati i za Opštu bolnicu, kao i za Dom zdravlja“, kazao je predsjednik Opštine.

Grbović je kazao da su u planu projekti prekogranične saradnje sa gradovima iz Republike Srpske, kao i iz Italije i Albanije.

„Neophodno je da uspostavimo prijateljske odnose sa dva grada – jednim iz Italije i jednim iz Abanije i nadamo se da ćemo tu saradnju uspostaviti veoma brzo i zajednički aplicirati za projekte, jer je planirano preko 100 miliona sredstava. U poslednjih šest godina uloženo je dva miliona eura, zašto ne bi u narednih šest uložili četiri miliona“, kazao je Grbović.

Broj malignih oboljenja u porastu, tuberkuloza u padu

Prema riječima direktorice Reljić godišnje imaju oko deset hiljada ambulantnih pregleda, dok hospitalizuju blizu 2.800 pacijenata. Iako imaju najmoderniju opremu za dijagnostiku i terapiju primarnog karcinoma broj pacijenata koji boluje od malignih bolesti je porastao sa šest na deset odsto.

„U sklopu maligniteta i njihovog liječenja radimo projekat od juna 2015.godine, čak prije klinike 'Golnik'. Zajedno sa Sremskom Kamenicom realizujemo taj projekat koji podrazumijeva personalnu dijagnostiku karcinoma pluća i napravili smo veliki pomak u samoj terepiji u zadnje godinu dana, što daje šanse mnogim ljudima da ljepše i bolje žive, a neki i se izliječe“, kazala je Reljić.

Što se tiče tuberkuloze koja je u prethodnih desetak godina bila veliki problem, prema njenim riječima, zabilježen je pad pa su sada na nivou koji je u Zapadnoj Evropi – od pet do sedam odsto godišnje.

Bonus video: