Leković: Službena vozila nesmetano krstare Barom 24 sata dnevno

"Na osnovu podataka iz budžeta, zaključujemo da preko 50.000 eura potroše opštinari samo za gorivo godišnje, a preko 36.000 eura potroše na službena putovanja, i to istim tempom već skoro trideset godina", rekao je Leković
132 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 28.02.2017. 12:49h

Pomoćnik direktora Demokrata Momo Leković kazao je bahatost mala riječ za klasičan teror koji nad novcem građana, poreskih obveznika, sprovodi lokalna vlast u Baru.

"Bahatost je mala riječ za klasičan teror koji nad novcem građana, poreskih obveznika, sprovodi lokalna vlast. Nedjelja, neradni dan za lokalne funkcionere, a na parkingu Opštine Bar stanje isto kao u proteklih 20 i kusur godina – pustoš na mjestu na kojem bi uredno morala biti parkirana službena vozila. Kažemo onako blago, „morala“, s obzirom da živimo u zemlji u kojoj je dug 2,305 mi­li­jar­di eura, zemlji u kojoj se sprovode brojne restriktivne mjere „štednje“, zemlji u kojoj se umanjuju stečene naknade, u gradu koji „grca“ u dugovima, ali i zemlji u kojoj bivši premijer kaže da je gorivo luksuz. Na osnovu podataka iz budžeta, zaključujemo da preko 50.000 eura potroše opštinari samo za gorivo godišnje, a preko 36.000 eura potroše na službena putovanja, i to istim tempom već skoro trideset godina. Prostom računicom, godišnje samo za ove dvije stavke ode preko 80.000 eura novca poreskih obveznika (pod uslovom da ne uzimamo u obzir eru Ž. Pavićevića, kada je trošeno zvanično i nezvanično duplo više), a od čega samo aktuelni predsjednik opštine kombinovano potroši 23.000 eura. Ok, mislimo, nije puno, mora se trošiti. Ali nakon prostog množenja tog iznosa sa brojem godina koliko je DPS vlast, dolazimo do cifre od 2.160.000 eura. Ako na tu cifru dodamo obnavljanje voznog parka, svakodnevne popravke usljed 24-časovne vožnje u privatne svrhe, sigurno da će taj iznos doseći 3.000.000 eura, opet ponavljam, samo kada su ove dvije stavke i samo kada je Opština Bar u pitanju", kazao je Leković.

Leković je rekao da čuvene crne škode lokalnih funkcionera "nesmetano krstare gradom 24 sata dnevno, isključivo u privatne svrhe."

"Nakon što je bivši gradonačelnik obnovio vozni park novim škodama, aktuelni gradonačelnik Srzentić, Pravilnikom o uslovima i načinu korišćenja motornih vozila Opštine Bar, ne samo da nije spriječio bespotrebno trošenje opštinske imovine već je još više zaštitio bahate funkcionere, koristeći riječ "permanentno" kada je korišćenje službenih vozila od strane lokalnih funkcionera u pitanju, ignorišući između ostalog i svoju statutarnu obavezu koja se odnosi na racionalno korišćenje opštinske imovine. Prirodno je da dr Srzentić kao doktor po struci razumije šta znači riječ „racio“, ali je jasno da nema hrabrosti, kako političke tako ni ljudske da se obračuna sa navedenim zloupotrebama, političke, da obuzda svoje bahate kolege, a ni ljudske da svojim primjerom pokaže drugima kako se raspolaže novcem građana odnosno imovinom Opštine Bar. Na kraju, svima smo poručili, pa i njemu poručujemo: bahatost je neprijatelj pobjede. Mi smo je već pobijedili u Budvi, pobijedili smo je u Kotoru. Srzentiću, pobijedićemo je i u Baru", rekao je Leković.

Galerija

Bonus video: