“Fešta od naranče” u Novom: U ponudi bili likeri, sokovi, kompoti, džemovi...

U konkurenciji 11 džemova od narandže žiri je kao najbolji ocijenio onaj koji je napravila Maja Erenji iz NVO Ruke
178 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.02.2017. 14:54h

Šta se sve može napraviti od narandže pokazali su danas učesnici “Male fešte od naranče” koja se treći put organizuje u Herceg Novom. Na terasi Gradske kafane okupilo se oko 30 izlagača, a u ponudu su bili likeri, sokovi, kompoti, slatko, džemovi, narancini, kolači i torte,čajevi, suveniri, oslikani upotrebni predmeti, nakit, odjeća, … Svima je bilo zajedničko da im je narandža bila osnovni materijal ili inspiracija.

“Fešta od naranče” opravdala je našu namjeru da promovišemo zajedničku kreativnost kako bi sačuvali autentične stvari iz hercegnovske i bokeljske tradicije”, istakla je Milina Kovačević predsjednica NVO Ruke koji su organizatori manifestacije.

“U tom cilju organizujemo i naše ostale stađunske fešte koje održavamo za svako godišnje doba”, kazala je Kovačević, i naglasila da je odziv Novljana, ali i kreativnih ljudi iz drugih gradova veliki i da se svake godine pojavljuju nove i interesantne kreacije i da je to najzastupljenije u gastronomiji.

Novak Brajević je radovni učesnik stađunskih fešti koje organizuju Ruke, a njegov liker “po staroj bokerškoj recepturi” je planuo. Romana Jeknić imala je raznovrsnu ponudu, od narancina, džemova, likera,kolačića od integralnog brašna i korice narandže, ali i jedan rijetki proizvod “ostiku od narandže”.

“Sve je po staroj bokeškoj recepturi - iz kredence. Sakupljeni su recepti baka, tetaka ,prijatelja- neki skoro i zaboravljeni i počeli smo ponovo da spremamo delicije koje su nekada bile nezaobilazne u našim kućama. Naravno da pomalo i eksperimentišemo, kako bi dobili nove ukuse”, kaže Romana.

Novinar i publicita, ali i priznati gastronomski znalac Mašo Čekić ističe da je dobro da se istražuje i u gastronomiji, ali da se zainteresovani proizvođači džema od narandže moraju opredijeliti za jedan ustaljeni recept, što znači da bi Herceg Novi trebalo da ima svoju recepturu, koja bi potom trebalo da bude i zaštićena.

“Ako je intencija da džem od narandže bude novski suvenir, onda to podrazumijeva i standardizovanu, slatkoću, gustoću , ukus, a trebalo bi da ima svoju teglu i etiketu “, kaže Čekić i upozorava da se moraju pogledati i novi propisi koji definišu šta je džem, šta pekmez, a šta marmelada.

“Naša djeca su zaboravila da jedu hljeb i marmeladu ili džem”, kaže Čekić.

On je učestvovao i u žiriju izbora najboljeg džema od naranadže, za koje ocjenjuje da su bili solidni, ali i da nijedan nije zaslužio peticu, jer nije bilo džema od gorke narandže po staroj bokeškoj recepturi koja je sačuvana. “

U konkurenciji 11 džemova od narandže žiri je kao najbolji ocijenio onaj koji je napravila Maja Erenji iz NVO Ruke. Zadovoljna je priznanjem, a za Feštu kaže da je iz godine u godinu sve bolja, a da su podrška manifestaciji , osim samih učesnika. Lokalnih kompanija i organizacija i posjetioci kojih je iz godine u godinu sve više.

U okviru Fešte organizovana je i radionica Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja o zaštiti nacionalnih specijaliteta.

”Propisan je pravni okvir, odnosno šema kvaliteta , gdje se proizvođači džema mogu uputiti i kako da valorizuju njihov proizvod kroz turistički sektor i da podignu vrijednost tog proizvoda kroz marketing..", kazala je Merisa Čekić sasvjetnica politiku kvaliteta u Ministarstvu poljoprivrede u ruralnog razvoja. Njihova je preporuka da džem od narandže bude brendirani proizvod.

Fešta je imala i humanitarnu dimenziju. Organizovan je donatorski sto sa 15 torti koje su poklonili restorani, NVO, pojedinci i kompanije , a novac ostvaren njihovom prodajom biće ustupljen Dnevnom centru za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju koji bu uskoro ponovo trebalo da počne da radi.

U saradnji sa Dobrovoljnim davaocima krvi u Herceg Novom i autorkom knjige “Bokeške gulozece”, Marinom Stanišić koja je poklonila jedan broj njene knjige Gulozece iz bokeškog kuvara , koju su posjetioci mogli da kupe, prikupljena su sredstava za liječenje dječaka Martina Stepanovića iz Zelenike.

“Fešta od naranče” krajem marta gostovaće u restoranu Baba Ganuš u Podgorici.

Galerija

Bonus video: