PzP: Državna administracija ugrožava živote LGBT osoba

"Različitost, kao univerzalna i sveprisutna pojava, mora biti most koji spaja i podiže nivo razumijevanja, tolerancije i ukupnog socio-ekonomskog napretka našeg građanskog društvenog sistema“
61 pregleda 3 komentar(a)
gej, LGBT, Foto: Shutterstock
gej, LGBT, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.02.2017. 11:34h

Državna administracija ne poštuje Strategiju za unapređenje kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori, čime ugrožava živote građana koji su dio te zajednice, saopšteno je iz Kancelarije za ljudska prava Pokreta za promjene (PzP).

PzP, kako je saopšteno, podržava borbu LGBT Foruma Progres za ostvarivanje socijalne zaštite i pravde za LGBT osobe u Crnoj Gori.

"Opšta karakteristika ljudskih prava jeste da su ona univerzalna i nedjeljiva. Kao takva, ona su i multidisciplinarnog karaktera, budući da se poštovanje pomenutih prava može sagledati iz svih aspekata društvenog života“, kaže se u saopštenju Kancelarije za ljudska prava PzP-a i organizacije LGBT Forum Progres.

Kako se navodi, demokratičnost svake države se ogleda prije svega u odnosu državne administracije prema marginalizovanim grupama, kao i ekonomsko-društvenom položaju tih grupa, u okviru matične države.

"Primjer mladića koji zbog svoje seksualne orjentacije trpi diskriminaciju, a pri tome ne nailazi na adekvatnu zaštitu institucija sistema u Crnoj Gori, pokazuje suštinsku nespremnost i nezainteresovanost sadašnje državne administracije za rješavanje potreba i zaštitu prava marginalizovanih grupa“, navedeno je u saopštenju.

U konkretnom slučaju, navode iz PzP-a, govore o zaštiti LGBT populacije, njihovih ljudskih prava i dostojanstva.

"Vlada Crne Gore se usvajanjem Strategije za unapređenje kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori za period od 2013. do 2018. godine obavezala da će, između ostalog, pružiti podršku radu LGBT skloništa, u kojem borave osobe odbačene od strane porodice zbog svoje seksualne orijentacije ili rodnog identiteta“, kaže se u saopštenju.

Prema informacijama iz organizacije LGBT Forum Progres, u proteklih godinu i po, kako je saopšteno, novac se ne izdvaja za potrebe skloništa. „Dakle, sadašnja državna administracija ne poštuje pomenutu Strategiju, čime egzistencionalno ugrožava živote građana i građanki koji su ujedno i LGBT osobe“.

"Kancelarija za ljudska prava PzP-a najoštrije osuđuje ovakav odnos državne administracije prema LGBT osobama i ističe da se preuzete obaveze od strane državnih institucija prema LGBT zajednici moraju ispoštovati“, kaže se u saopštenju.

Iz Kancelarije za ljudska prava PzP-a i LGBT Foruma Progres su poručili da su spremni da, uz poštovanja postojećih kao i donošenje i sprovođenje novih zakonskih rješenja, zajedno sa organizacijom LGBT Forum Progres, intenzivno rade na podizanju svijesti građana države o potrebi poštovanja i prihvatanja različitosti.

"Različitost, kao univerzalna i sveprisutna pojava, mora biti most koji spaja i podiže nivo razumijevanja, tolerancije i ukupnog socio-ekonomskog napretka našeg građanskog društvenog sistema“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: