PROTIVE SE RACIONALIZACIJI SUDOVA

Matica Boke: Sudske procese Bokelja da ne rješavaju Nikšić i Cetinje

Matica Boke oštro protiv namjera države da “racionalizuje” sudski sistem i Boku ostavi bez sudova SUDSKE PROCESE BOKELJA DA NE RIJEŠAVAJU NIKŠIĆ I CETINJE
3 komentar(a)
sud, presuda, Foto: Shutterstock.com
sud, presuda, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 22.02.2017. 11:10h

Najavljena racionalizacija pravosudne mreže koja će rezultirati gašenjem prvostepenih sudova u Boki, za Maticu Boke je potpuno neprihvatljiva i štetna ideja, saopštile je ta NVO.

Komentarišući informacije koje su prezentirane nedavno na savjetovanjima o racionalizaciji i reformi mreže sudova Crne Gore a koja su održana u Bijelom Polju i Baru, Matica Boke je saopštila da se "strategije ne trebaju lomiti o glavu građana Boke koristeći navodna evropska iskustva".

"Bokeljska javnost treba biti upoznata sa razmišljanjima da se na ime proklamovane racionalizacije, sud iz Herceg Novog seli u Nikšić, a sudovi iz Kotora i Budve na Cetinje ili u Bar. Takva inicijativa nije nova. U Boki smo navikli na razne ranije agende i "planove razvoja" kojima je bilo predviđeno ukidanje aerodroma Tivat zbog blizine Podgorice i Dubrovnika, sjedište "Jugopetrola" nedavno je preseljeno iz Kotora, a glavni vodoprivredni inspektor je u Nikšiću. Nije nam jasno razmišljanje o „gustoj pravosudnoj mreži“ koja se treba razrijediti izmještanjem pravosudnih organa iz Boke", saopštio je Upravni odbor Matice Boke.

Ta NVO smatra da namjere o izmještanju Osnovnihg sudova iz Herceg Novog i Kotora u Nikšić, odnosno Cetinje i Bar, a što se pominje u Vladinom srednjeročnom "Planu racionalizacije pravosudne mreže za period 2017 – 2019", teško da može riješiti "naglašenu neujednačenu opterećenost sudija predmetima različitog broja i složenosti", a koju pominju obrađivači tog Plana.

Matica Boke je stoga pozvala autore Plana da još jednom dobro razmisle prije nego što se donesu definitivne odluke o izmještanju sudova iz bokeljskih gradova.

"Očigledna je namjera da se sve instutucije koje se mogu izmjestititi, izmjeste iz Boke kako bi kao konačan proizvod dobili centralizovanu upravu koja je daleko od evropskih standarda, bez obzira što je, kako je istaknuto na pomenutim savjetovanjima prosječan broj sudija na 100 hiljada stanovnika u zemljama članicama Savjeta Evrope 21, a u Crnoj Gori 41. Ako drugo ništa ne znamo, u Boki dobro znamo da su proklamovane "reforme po evropskih standardima" uvijek vodile gašenju i devastaciji prostora i privrednih aktivnosti. Boka je tako ostala bez privrede i pomorstva, a izgleda da će i bez sudskih vlasti. U fokusu podgoričkih stratega na Boku se i dalje gleda kao na neograničeni resurs koji treba besumučno crpiti pa smo kao proizvod te politike, dobili betoniranje čitave obale sve sa urednim dozvolama Ministarstva održivog razvoja i turizma", zaključuje se u saopštenju Matice Boke.

Preporučujemo za Vas