KROV PROKIŠNJAVA, POJAVILA SE VLAGA

Nevolje stanara rudarske zgrade u Pljevljima: Ovdje se ne može živjeti

U stanovima u potkrovlju na plafonu stoji fleka od prokišnjavanja, a u spavaćim sobama voda prolazi ispod patosa
79 pregleda 1 komentar(a)
rudarska zgrada, Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
rudarska zgrada, Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 06.02.2019. 19:54h

Zgrada u koju su se 2015. godine uselili radnici Rudnika uglja nije kvalitetno urađena i potrebno je otkloniti brojne nedostatke, tvrde stanari zgrade sa osamdeset stanova, koja se nalazi u naselju iza Pošte.

Oni kažu da zbog loše urađenog posla stanovi u potkrovlju prokišnjavaju, a u mnogima se pojavila velika vlaga, iako u njima borave manje od dvije godine.

“U svim  stanovima  u potkrovlju na plafonu stoji velika fleka od prokišnjavanja krova, a u spavaćim sobama voda prolazi ispod patosa i tako se vlaga na zidovima širi i već se osjeća neprijatan miris”, navodi se u saopštenju stanara.

Za pomoć su se, tvrde oni, obraćali izvršnom direktoru Slavoljubu Popadiću, ali od njega do sada nikakav odgovor nisu dobili.

Najavili su da će se obratiti Odboru direktora i tražiti da isprave brojne nedostatke i obeštete stanare za loše odrađene poslove.

“Potrošeni su milioni da bi se zgrada napravila a očigledno je da su poslovi jako nekvalitetno urađeni. Pri tom nama radnicima stanovi su debelo naplaćeni, dok isti nemaju tu vrijednost”, navodi se u saopštenju stanara i dodaje da im je kvadratni metar stana obračunat po cjeni od 750 eura.

Navode da je zgrada građena po nekom od projekata koji je korišćen za izgradnju stanova u Podgorici, gdje su klimatski uslovi drugačiji te da se takvi standardi nisu mogli primijeniti za Pljevlja, gdje je oštrija klima. Stanari ističu da ne mogu otvoriti prozore od buke i prašine jer je zgrada smještena pored garaža i radionice Rudnika uglja.

“Neophodno je zabraniti prolaz teške mehanizacije i izmjestiti radionicu, jer isparavanje ulja je veoma opasno po zdravlje onih koji tu žive… Jedan od neobičnih detalja na zgradi nije samo to što zgrada nema snjegobrane, što nijesu lijepo urađeni odvodi kišnice, nego je čak zgrada urađena tako da ne postoji nijedan izlaz na krov. Na tu našu primjedbu iz Rudnika nam je rečeno da tu nema problema, jer kad god bude trebalo da se interveniše na krovu biće obezbijeđena dizalica, navodi se u saopštenju.

Izgradnja zgrade počela u maju 2010. uoči lokalnih izbora u Pljevljima. Iako je bilo najavljeno da će zgrada biti urađena za godinu, ključevi stanarima su uručeni tek pet godina kasnije.