Izložba Mija Mijuškovića: Čitanja pjesnika kamenog neba

Anastazija Miranović otvorila je izložbu umjetnika, koji ni u 86. godini ne posustaje u radu
107 pregleda 0 komentar(a)
Mijo Mijušković, Foto: Studio Petović
Mijo Mijušković, Foto: Studio Petović
Ažurirano: 20.02.2017. 17:49h

Izložbom “Mijo u Spiču” istaknutog crnogorskog vajara Mija Mijuškovića, koja je preksinoć otvorena u sutomorskom hotelu “Korali”, Udruženje “Novo i ljepše Sutomore” obilježilo je 25 godina koliko čuveni crnogorski vajar živi i radi u Sutomoru.

Autorka postavke, istoričarka umjetnosti Anastazija Miranović otvorila je izložbu umjetnika, koji ni u 86 godini ne posustaje u stvaralaštvu. Ona je otvarajući izložbu pred brojnom likovnom publikom kazala da Lubardu često nazivaju pjesnikom kamenog mora Crne Gore, i da je u tom kontekstu Mijušković “pjesnik njenog kamenog neba“.

“Mijo Mijušković nas kreće neomeđenim kamenim prostranstvima pružajući nam dodir svijeta, spektrum duge, milenijumsko trajanje u živućim, skulptorskim formama. Njegovi kameni oblaci se ne rastaču, već čvrsto, sigurno stoje baš gdje im je mjesto - u vječnom univerzarijumu prirode. Usitnjene ostatke stijenske mase Mijo ponovo spaja, odgoneta, razotkriva i sintetiše u novu oblikovnost, čitljivost, novo-staro kameno pismo”, rekla je Miranović. Ističući da Mijo u kamenu kleše i polira svoje misli, “ne u želji da reprodukuje svijet, već u stamenom nastojanju da uobliči njegove očiglednosti”, te da u kamenoj materiji čuva izvornost “i ničim ne skrnavi njenu autohtonu ljepotu”, Anastazija Miranović je zahvalila predsjednici “Novog i ljepšeg Sutomora” Slobodanki Hrvatin na izuzetnom zalaganju za očuvanje kulturne baštine Spiča.

Slavni skulptor čija su djela od 1964. do danas predstavljana na 40 samostalnih izložbi širom Jugoslavije, u Njemačkoj, Mađarskoj i sedam puta u Francuskoj, za četvrt vijeka koliko živi i stvara u Sutomoru, u svom ateljeu u kući u naselju Suvi Potok napravio je više stotina skulptura u kamenu. Mijušković je posebno zahvalio organizatorima što brinu o kulturnom nasljeđu Spiča i što nisu zaboravili našeg prvog vajara Marka Brežanina. On je na otvaranju ispričao i kako je punih 35 godina stvarao svoje poznato djelo “Spičanka“, od momenta kada je prvi put ugledao deblo koje je nosila Bojana u more, preko trenutka kada je ono isplivalo na plažu u Sutomoru, do njegovog prenošenja i obrade u Nikšiću.

“Vratio sam 'Spičanku' tamo gdje je u stvari i počelo njeno stvaranje, u Sutomore prije nekoliko mjeseci. Želja mi je da se ona izlije”, rekao je Mijušković.

Slobodanka Hrvatin je ukazala da bi idealno mjesto za “Spičanku“ bilo na trgu u Sutomoru koji godinama čeka uređenje, koji bi potom sa revitalizovanom tvrđavom Tabija na Golom brdu činio jedinstvenu ambijentalnu cjelinu. Ona je dodala da se Spičani ponose što je Mijušković upravo od kamena sa Tabije napravio skulpturu za koju je prošle godine osvojio Gran pri Crnogorskog likovnog salona “13. novembar” na Cetinju.

Ugledni crnogorski TV stvaralac i publicista Pero Radović, dugogodišnji Mijuškovićev prijatelj, pročitao je odlomke iz najpoznatijih kritika Mijovih djela, navodeći da je u karijeri uradio veliki broj intervjua sa slikarima, piscima,vajarima, “i za sve njih se često kaže da ne mogu da žive bez umjetnosti“. U programu koji je vodila Tijana Vukčević, nastupio je barski kamerni ženski hor “Antivari Musica“ pod vođstvom dirigenta Mira Kruščića, a predstavljen je i “Kulturni kalendar 2017” koji je pripremila NVU “Novo iljepše Sutomore”.

Bonus video: