Rašid za šumu platio 20 miliona eura, ali ne može da gradi

I dok njegov komšija Milo Đukanović može nesmetano da gradi, plac Rašida i dalje je utrina i zeleni pojas
104 pregleda 15 komentar(a)
Košljun, Zavala, Foto: Arhiva Vijesti
Košljun, Zavala, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 20.02.2017. 06:45h

Kontroverzni palestinski biznismen Muhamed Rašid kupio je 50.129 kvadrata u podnožju brda Košljun za 20 miliona eura.

To stoji u ugovoru o poravnanju, u koji su “ Vijesti“ imale uvid, a koji je prije pola godine njegova kompanija “Monte Mena investment“ zaključila sa prodavcem Rajkom Medenicom. Iako je kupoprodajni ugovor zaključen još prije deset godina, zahtjev za knjiženje atraktivnog zemljišnog kompleksa na samom ulazu u Budvu predat je u septembru, a početkom ove godine Rašid je i zvanično postao vlasnik.

Nekadašnji ekonomski savjetnik palestinskog državnika Jasera Arafata, Rašid je 2007. preko svoje firme “Peeonir investment“, koja je kasnije preimenovana u “Monte Mena investment“ zaključio ugovor o kupovini čak 80.916 kvadrata zemlje u Podkošljunu, naspram Zavale, za šta je, kako stoji u ugovoru, trebalo da plati nevjerovatnih 28.320.600 eura.

Međutim, Rašid je platio 20.160.300 eura, što, kako se navodi u ugovoru o poravnanju, odgovara parceli od 52.916 kvadrata.

Četiri godine od kupovine, tačnije 2011. Rašidova firma zaljučuje aneks ugovora, kojim se konstatuje da je isplaćena suma za kupovinu pet hektara, ali kako aneks nije potpisan u odgovarajućoj formi, tek kod notara 2015. stavljaju potpis. U međuvremenu zbog izgradnje četvrte trake preko Zavale, Opština vrši eksproprijaciju 2.700 kvadrata zemlje, zbog čega je bilo potrebno izvršiti zaključivanje novog ugovora, što je dodatno prolongiralo knjiženje “Monte Mene investment” kao vlasnika.

Tek zaključenjem ugovora o poravnanju, gdje je definisan i način plaćanja poreza na nepokretnost i ostalih tehničkih detalja, a Rašid uspijeva poslije decenije da se uknjiži na zemlju, koja se graniči sa, kako su ga mediji povezivali, njegovim nekadašnjim poslovnim partnerom, liderom DPS-a Milom Đukanovićem. Naime, Đukanovićeva kompanija “Global Montenegro“, tik uz Rašidov plac, ima svoja dva hektara.

I dok njegov komšija može nesmetano da gradi, jer je Opština urbanizovala plac doskorašnjeg premijera, ucrtavši mu rezidencijalni kompleks od 40 vila, plac Rašida je i dalje utrina i zeleni pojas.

Opština je prošle godine završila planski dokument Lokalna studija lokacije “Podkošljun“, koji je pokušala da urbanizuje zemljišni kompleks palestinskog biznismena, ali je takvo plansko rješenje odbilo Ministarstvo održivog razvoja i turizma na čijem je čelu tada bio Branimir Gvozdenović.

„Dostavljena planska dokumentacija nije usklađena za planom višeg reda. Naime, plan višeg reda koji se primjenjuje, Generalni urbanistički plan priobalnog područja, sektor Budva- Bečići, kojim je za predmetno područje određena namjena gradske šume i parkovi, ne može dozvoliti urbanizaciju. Napominjeno da je ranijim analizama, predmetni prostor prepoznat kao nepovoljan za urbanizaciju. Takođe, analize prostora obalnog područja, urađene kroz program Integralnog upravljanja obalnim područjem Crne Gore, jasno upućuju da predmetni postor ima evidentnu ranjivost po pitanju erozije, uticaja podzemnih voda i seizmike“, navodi se u obrazloženju Direktorata za planiranje zbog čega Ministarstvo održivog razvoja ne može dati pozitivno mišljenje na nacrt LS “Podkošljun“.

Nacrtom Prostornog plana posebne namjene za obalno područje, koji je radio Republički zavod za projektovanje i urbanizam u vlasništvu Aca Đukanovića, na mnogim lokalitetima od Jaza do Buljarice građevinske zone su pretvarane u zelene površine.

Samo na kupovinu tri lokacije u Budvi potrošio 70 miliona eura

Kupovina placa u Podkošljunu, jedina je Rašidova investicija koja mu je ostala u vlasništvu. U ostalim projektima, milionske iznose koje je potrošio - izgubio je. Inače, samo na kupovinu tri lokacije u Budvi, Podkošljuna, placa na vrhu brda Košljun, i nekadašnje vojne baze Skočiđevojka Rašid je potrošio astronomskih 70 miliona eura.

Rašid je te davne 2007. odlučio da investira u Crnoj Gori, pa je nakon trgovine zemljišnog kompleksa u podnožju Košljuna, kupio za nevjerovatnih 42 miliona eura, preko svoje firme “Monte Mena“ 66 hiljada kvadrata, nekadašnju vojnu bazu na Skočiđevojci, nadomak Reževića. Međutim, iako je na zemljišnom kompleksu na pjeni od mora bilo najavljivana izgradnja novog malog grada, od toga se praktično ništa nije dogodilo.

Zbog nevraćenog kredita od 5,28 miliona eura, Hipo alpe adra development banka, je prodala Skočiđevojku za 7,2 miliona eura austrijskoj Meinl banci AG.

Još jedna trgovina Rašida u Budvi, neslavno se završila. To je kupovina 27 hiljada kvadrata zemlje od firme SP Luna, Budvanina Vida Rađenovića. Rađenović je te 2007. prethodno na tenderu od Opštine kupio zemljišni kompleks za milion i po eura, zahvaljajući kreditu Prve banke, za koji mu je garantovala Opštine da bi istu zemlju, par mjeseci kasnije preprodao Rašidovoj firmi “Peeonir invsetment” za nevjerovatnih 11,1 milion eura.

Navodno je Rašid dao samo par miliona eura kapare, ali ostatak novca nije, tako da se nikada njegova firma nije uknjižila na zemlju. Zemljišni kompleks je Prva banka preuzela na sebe, zbog nevraćenog kredita SP Lune, ostavljajući im samo nekih 3.000 kvadrata.

Za Rašidom je, dok je u Crnoj Gori važio za najprimaljivijeg investitora te kupovao zemlju po metropoli turizma, bila raspisana međunarodna potjernica.

Prema pisanju agencije Asošiejted pres, palestinski antikorupcijski sud je polovinom 2012. godine osudio Rašida na 15 godina zatvora, optužujući ga za pronevjeru 33,5 miliona dolara iz palestinskog investicionog fonda.

Bonus video: