Fond za zdravstveno osiguranje: U inostranstvo upućeno 4.784 pacijenata

Iz FZO pojašnjavaju da je osnovni kriterijum za upućivanje u određenu inostranu ustanovu predlog konzilijuma doktora KCCG.
107 pregleda 0 komentar(a)
operacija, operacioni sto, Foto: Shutterstock
operacija, operacioni sto, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.02.2017. 14:06h

Crna Gora je prošle godine na liječnje, kontrolu i dijagnostičke procedure u inostranstvo uputila 4.784 pacijenta, saopšteno je iz Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO).

Iz te ustanove su precizirali da je na liječenje, kontrolu i dijagnostičke procedure u zdravstvene ustanove u Srbiji upućeno 4.456 osiguranika Fonda u 2016. godini.

"Na ime troškova liječenja ustanove iz Srbije fakturisale su 4,92 miliona eura. Na ime putnih troškova osiguranika koji su putovali na liječenje u Srbiji, uplaćeno je 574.720 eura", rekli su iz FZO agenciji Mina.

Kako su pojasnili, na liječenje, kontrolu i dijagnostiku u druge inostrane zdravstvene ustanove u 2016. godini upućeno je 328 osiguranika, dok je na ime troškova liječenja uplaćeno 2,09 miliona eura.

"Na ime putnih troškova osiguranika koji su putovali na liječenje u druge države inostranstva u 2016. godini, uplaćeno je 171.320 eura", dodaju iz FZO.

Oni su pojasnili da za liječenja koja se ne mogu ostvariti u javnim zdravstvenim ustanovama, kao i u zdravstvenim ustanovama sa kojima Fond ima zaključen ugovor u Crnoj Gori, osiguranici se po propisanoj proceduri upućuju na liječenje u inostranstvu.

Prema njhovim riječima, upućivanje na liječenje u inostranstvo vrši se na predlog konzilijuma odgovarajuće specijalnosti Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), a za djecu na predlog konzilijuma Instituta za bolesti djece KCCG, i odobrenja od Ljekarskih komisija Fonda.

"Jedino tako ispoštovana procedura podrazumijeva pravo da troškovi liječenja padaju na teret obaveznog zdravstvenog osiguranje, odnosno na teret sredstava Fonda”, naglašavaju iz te ustanove.

Oni tvrde da procedura traje najviše sedmicu.

"U ovom roku Fond primi zahtjev i medicinsku dokumentaciju, iznese na Ljekarsku komisiju radi razmatranja i donošenja nalaza i mišljenja o odobravanju upućivanja na liječenje, donosi rješenje o upućivanju i kontaktira zdravstvenu ustanovu radi prijema na liječenje", kazali su iz FZO.

Oni su naveli da se za upućivanje pacijenata na liječenje u Srbiji procedura i uputnica izdaje u roku od dva do tri dana.

Iz FZO pojašnjavaju da je osnovni kriterijum za upućivanje u određenu inostranu ustanovu predlog konzilijuma doktora KCCG.

"Upućivanje se vrši u zdravstvene ustanove javnog zdravstvenog sistema Srbije sa kojima Fond ima zaključen ugovor (KCS, VMA, Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje, GAK Narodni Front, Institut za onkologiju i radiologiju Srbije, Dječija bolnica Tiršova, Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta „Dr Vukan Čupić“, Institut za neonatologiju)", preciziraju iz FZO.

Prema njihovim rijčima, do sada su se osiguranici upućivali na predlog konzilijuma i u druge države, i to - Hrvatska (KBC „Rebro“ Zagreb), Slovenija (KC Ljubljana, Opšta bolnica Slovenj Gradec), Turska (Acibadem Istanbul), Italija (San Camillo Forlanini Rim, Azienda ospedaliera Padova, Institut Rizzoli Bolonja ), Austrija (AKH Beč), Njemačka (Eppendorf Hamburg, St. Franziskus Flensburg, Univerzitetska klinika Frankfurt).

Bonus video: