Mraz i snijeg nijesu uništili palminog surlaša

Palmin surlaš je na primorju uništio stotine stabala...
68 pregleda 2 komentar(a)
palma Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
palma Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 16.02.2017. 20:10h

Hladna zima sa snijegom i temperaturama ispod nule najvjerovatnije je uticala na smanjenje populacije surlaša - štetočine koja je napala palme, ali ga nije uništila, kažu stručnjaci.

Rukovodilac u sektoru Zelenila hercegnovskog Stambeno-komunlanog preduzeća Vanja Spaić kaže da su na nekim palmama koje su tretirali vidjeli da je crveni surlaš "u mirovanju, začauren u stablu ili krošnji palme".

U hercegnovskoj opštini nastavljena je akcija na fitosanitarnoj zaštiti palmi i uklanjanja zaraženih stabala.

Radnici su juče u Bijeloj, kod mjesne zajednice, uklonili palmu. Metodom dendrohirurgije (uklanjanje krošnje do zdravog tijela) narednih dana pokušaće da spasu zaražene palme u privatnim đardinima u Baošiću, Đenovićima i Kumboru.

Štetni oganizam živi u unutrašnjosti palme. Liječenje je moguće samo ako se stabla hemijski tretiraju u najranijem stadijumu razvoja parazita.

Na primorju, pogotovo u opštinama Herceg Novi i Tivat, surlaš je uništio stotine palmi...

"Do sada smo dva puta tretirali sve palme na javnim površinama od Igala do Kamenara”, kaže sekretar Sekretarijata za komunalne djelatnosti i ekologiju Ilija Peulić.

Naglašava da je to potrebno uraditi još dva puta sa razmacima od po 40 dana.

On kaže da je do sada uklonjeno 20, a da bi narednih dana trebalo uništiti još desetak zaraženih palmi.

Tretiranjem palmi obuhvaćeno je oko 1.500 palmi na javnim površinama, dok za oko 1.000, koliko se procjenjuje da ih je na privatnim posjedima, obaveze zaštite imaju vlasnici.

Planirano je i da lokalna uprava finansira zaštitu palmi u dvorištima škola i vrtića. Planom budžeta opštine za fitosanitarnu zaštitu palmi u ovoj godini trebalo bi da bude opredijeljeno oko 60.000 eura. Osim tretmana pesticidima, u sradnji sa Opštinama Tivat, Kotor i Budva, Novljani nastoje da obezbijede 200.000 eura za kupovinu specijalne mašine za efikasniju zaštitu palmi.

Bonus video: