Solana će biti park prirode

U dokumentu usvojenom na sjednici Vlade piše da na području Solane neće biti gradnje, a da su u okviru građevinskog područja na Solani planirane površine za industriju, na kojima je predviđena sanacija i modernizacija fabrike za proizvodnju soli, uz dogradnju pratećih sadržaja i pogona za proizvodnju i prodaju predmeta od sol
187 pregleda 3 komentar(a)
Solana Ulcinj, Foto: Damira Kalač
Solana Ulcinj, Foto: Damira Kalač
Ažurirano: 16.02.2017. 20:55h

U Ulcinju bi mogla da bude stavljena tačka na dosadašnje dileme i probleme oko zaštite Valdanosa, Solane i Starog grada jer je Vlada usvojila Odluku o donošenju prostorno-urbanističkog plana za tu Opštinu do 2020.

Tim dokumentom je, kako je objavljeno, predviđena revitalizacija Starog grada, na Valdanosu nije dozvoljena gradnja, a područje Solane je definisano kao park prirode.

Predsjednik Opštine Nazif Cungu je ranije, nakon što je taj Plan usvojen na opštinskom nivou, izrazio očekivanje da će to biti "novi početak za Ulcinj jer se mogu pozvati strani investitori", rekao je on.

U dokumentu usvojenom na sjednici Vlade piše da na području Solane neće biti gradnje, a da su u okviru građevinskog područja na Solani planirane površine za industriju, na kojima je predviđena sanacija i modernizacija fabrike za proizvodnju soli, uz dogradnju pratećih sadržaja i pogona za proizvodnju i prodaju predmeta od soli.

Na negrađevinskom području - vodnim površinama, kako navode, moguće je organizovati aktivnosti iz oblasti rekreacije, edukativnog i naučnog turizma.

Takođe planira se izgradnja pješačkih i biciklističkih staza, vidikovaca za posmatranje ptica, a u dijelu basena za proizvodnju soli - i drugih sadržaja potrebnih za proces prikupljanja soli.

Razvoj naselja u okviru planske zone će, kako se navodi u dokumentu, ostvariti "kroz sanaciju i dogradnju postojećih struktura, saobraćajne i tehničke infrastrukture, kao i kroz razvoj poljoprivrede koji će se ostvariti nakon realizacije projekta regulacije toka rijeke Bojane".

Navode i da je potrebno naznačiti status Solane kao potencijalnog kulturnog dobra, te predvidjeti "samo one intervencije koje će za cilj imati očuvanje i unapređenje zatečenih vrijednosti".

Kao osnovne mjere zaštite Solane navodi se, pored ostalog, "proglašenje parka prirode... gdje se ne smiju preduzimati radnje koje bi bilo kako mogle da ugroze ovaj prostor".

Solana "Bajo Sekulić" je privatizovana je 2005, kada je kupio Eurofond za 800.000, te nakon toga pokušao da proda za skoro 260 miliona eura. Oni su zatim pokušali da se upišu kao vlasnici zemljišta od 14 miliona kvadrata u zaleđu Velike plaže, podnijevši zahtjev Savjetu za privatizaciju.

On, međutim, nije razmatran nakon protivljenja javnosti i oštrog upozorenja bivše njemačke ambasadorke Gudrun Elizabet Štajnaker da bi moglo biti blokirano otvaranje poglavlja u pregovorima sa EU o ekologiju.

Opština Ulcinj je nakon devet godine pravne praznine, u međuvremenu usvojila prostorno urbanistički plan, koji je juče Vlada verifikovala.

Na prethodnoj sjednici premijer Duško Marković je zatraženo hitno djelovanje kadA je u pitanju divlje gradnje u Crnoj Gori, a posebno je potencirao Ulcinj.

Usvajanjem današnjeg plana trebalo bi da se stavi tačka i na pitanje Valdanosa, koji je prethodna Vlada namjeravala da izda u zakup.

Tender je prvi put raspisan u decembru 2008. godine, ali nikada nije realizovan zbog problema sa bivšim vlasnicima zemljišta u toj uvali i reakcijama javnosti.

Ulcinjska so mora postati brend na izvoznom tržištu

U odluci Vlade se navodi da potencijal Solane “izuzetno velik”, te da ulcinjska so mora postati “prepoznatljiv brend na izvoznom tržištu”. “U suprotnom, čak i kada bi se sva proizvedena so prodala na crnogorskom tržištu, to ne bi bilo dovoljno za njenu održivost”.

Iz NVO sektora su više puta ukazivali na to da su u Sloveniji solanu Sečovlje, koja je 15 puta manja od ulcinjske, proglasili “živim umijećem od nacionalnog značaja”. Slovenci smatraju i da bi piranska so trebalo da bude na listi UNESCO baštine.

Bonus video: