Herceg Novi: Dabović poražena činjenicom da politička pripadnost omogućava rukovodeće mjesto

Dragan Janković, koji obavlja funkciju predsjednika Opštine, stavio je van snage rješenje njegove prethodnice - Nataše Aćimović od 20. oktobra 2016. godine kojim je Dabović imenovana za vršioca dužnosti direktora KSP
0 komentar(a)
Munevra Dabović, Foto: Slavica Kosić
Munevra Dabović, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 16.02.2017. 15:26h

"Porazila me činjenica, da u Herceg Novom i društvu, čovjek koji nije stranački opredijeljen, ali hoće da radi i iza sebe ima 30 godina rada, ne može vršiti funkciju direktora preduzeća, jer ne pripada nekoj političkoj grupaciji“, kazala je na današnjoj konferenciji Munivera Dabović koja je prije dva dana smijenjena sa mjesta v.d. izvršnog direktora preduzeća "Komunalno Stambeno".

Dragan Janković, koji obavlja funkciju predsjednika Opštine, stavio je van snage rješenje njegove prethodnice - Nataše Aćimović od 20. oktobra 2016. godine kojim je Dabović imenovana za vršioca dužnosti direktora KSP, jer ona, kako je objašnjeno, nije bila nadležna da donese takvu odluku. Na mjesto v.d. izvršnog direktora imenovan je Branko Crnogorčević.

Rješenje o smjeni Munevere Dabović sa mjesta v.d. izvršnog direktora Komunalno Stambeno (KSP), ima nebulozno objašnjenje“, ustvrdio je Božidar Ilić predsjednik Odbora direktora tog preduzeća, uvjeren da je smjena motivisana isključivo politički.

Ilić tvrdi da je predsjedniku SO Andriji Radmanu, nakon što je Odbor direktora KSP imenovao Dabović, uputio dopis da se u dnevni red sjednice lokalnog parlamenta uvrsti predlog o davanju saglasnosti na imenovanje Dabović za izvršnog direktora. Umjesto toga počeli su politički pritisci, tvrdi Ilić i navodi da ga je dan nakon što je odbor direktora imenovao Dabović za izvršnu direktoricu, pozvao (DPS) zahtjevajući da poništi sjednica i zakaže vanrednu i imenuje Branislava Božovića za direktora. S obzirom da je to odbio, sjednicu su zakazala dva, od tri člana odbora (oba članovi DPS) i donijeli odluku o poništenju prethodne odluke i imenovanju Branka Božovića za v.d. direktora. Ilić navodi da nije želio da verifikuje tu vanrednu sjednicu jer je nezakonito sazvana.

Dabović je navela da je imala lošu komunikaciju sa v.d. predsjednikom Opštine Draganom Jankovićem, predsjednikom Skupštine Andrijom Radmanom, kao i sa sekretarom za komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine, Ilijom Peulićem, koji su opstruirali njen rad. Kao primjer navela je projekat osvjetljena Starog grada za koji je novac opredijelio UNDP. Ističe da je kontaktirala predstavnike kotorskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture i našla licenciranog projektanta, kako bi posao bio uspješno sproveden. Bila je neprijatno iznenađena kada su joj u UNDP kazali da je rok za predaju projekta bio 9. februar. Bila je poražena saznanjem da je Peulić sve to znao, jer je u decembru dva puta kontaktirao UNDP, a da je o tome nije obavijestio. Uspjela je da produži rok predaje projekta, ali je u međuvremenu, stiglo je rješenje o njenoj smjeni.

Kao jedan od pritisaka doživljava i to što zaposlenima u SKP još nisu isplaćene plate za januar iako su zbog saniranja posljedica od nevremena u teškim uslovima radili požrtvovano i prekovremeno. Napominje da su zaposleni u lokalnoj administraciji uredno primili zarade za taj mjesec.

Dabović ističe da je za četiri mjeseca koliko je bila na mjestu izvršnog direktora pokrenula rješavanje nekoliko važnih pitanja za grad, kao što je rekonstrukcija Gradske pijace, lociranje novog gradskog groblja, izradu katastra podzemnih instalacija, nabavku bio drobilice i rješavanje pitanja lokacije za deponiju zelenog otpada. Umjesto podrške, kako je kazala, naišla je na ignoraciju i opstrukciju.

Dabović i Ilić su poručili da će pravdu potražiti na Upravnom sudu.

Bonus video: