Nekadašnji prvak ostaće bez terena: Mogrenu uzimaju još 2.500 kvadrata

U Opštini kažu da će odmah preknjižiti 2.500 kvadrata zemlje jer FK Mogren praktično ne postoji
181 pregleda 0 komentar(a)
FK Mogren, Lugovi, Foto: Vuk Lajović
FK Mogren, Lugovi, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 15.02.2017. 18:30h

Opština Budva oduzeće posrnulom Fudbalskom klubu Mogren i preostalih 2.500 kvadrata zemlje na Lugovima gdje se nalazi stadion.

To je “Vijestima” potvrđeno u gradskoj upravi, u kojoj donedavno nijesu ni znali da se na Fudblaski klub i dalje vodi vrijedna opštinska zemlja.

Istakli su da će odmah pokrenuti postupak da se zemlja preknjiži, jer FK Mogren praktično ne funkcioniše. FK Mogren koji za tri godine slavi vijek postojanja, u svom zenitu, prije osam godina, dobio je na poklon od gradske DPS-SDP uprave gotovo 100.000 kvadrata zemlje - 12.000 na Lugovima, na samom ulazu u grad, i 82.000 u Dubovici, gdje je bila planirana izgradnja stadiona i pratećih sportskih i poslovnih sadržaja. Cijela ideja je pala u vodu nakon što je FK Mogren 2009. ušao u aranžman sa sumnjivim ofšor kompanijama, iza kojih, prema navodima medija, stoji narkobos Darko Šarić.

FK Mogren prije osam godina dobio je na poklon od DPS-SDP uprave gotovo 100.000 kvadrata zemlje...

FK Mogren je sa frimom Amsone enterprises Montenegro, čiji je osnivač kiparska kompanija Amsone enterprises ltd, te firmom Nova Star CG, osnovao novu firmu “Novostar investment DOO”, na koju je u Upravi za nekretnine uknjiženo 1,2 hektara najatraktivnije zemlje u metropoli turizma.

Dokumentacija do koje su došli istraživači MANS-a i OCCRP-a pokazuje da su stvarni vlasnici kompanije Nova Star CG sestra nakrobosa Danijela Šarić i njegov advokat Nebojša Jestrović, koji je u Srbiji optužen za pranje novca od kokaina. Kada je cijeli slučaj došao do specijalnog tužioca, a inspektori za organizovani kriminal ispitali gotovo 30 članova Skupštine, FK Mogren ekspresno donosi odluku da raskine ugovor, izađe iz firme Novastar investment i zemlju vrati u svoje vlansištvo.

Da bi se cijeli slučaj “prikrio“, Opština donosi odluku i na sebe vraća zemlju koju je ustupila FK Mogren, ostavljajući mu nekoliko hiljada kvadrata na Lugovima. Na FK Mogren ostala je uknjižena parcela od 2500 kvadrata.

Staromještanske porodice Ivanović i Rajković, koje više od dvije decenije vode sudsku borbu za povraćaj oko 7.000 kvadrata na Lugovima, na kojem se nalazi fudbalski teren. Ministarstvo finansija poništilo je prije godinu rješenje budvanskog katastra kojim se zemljišni kompleks vraća porodicama, nakon čega je uložena žalba i još nije doneseno novo rješenje. Porodice se pozivaju na deeksproprijaciju, jer zemlja nije privedena namjenu.

Bivša vlast je u nekoliko navrata pokušavala da proda kompleks, ali je Vlada odbila da izda saglasnost zbog neriješenih imovinskih odnosa.

Mogren duguje pet miliona eura, Boro Lazović javno se odrekao još četiri

Prema izvještaju usvojenom na Skupštini krajem avgusta prošle godine, FK Mogren duguje pet miliona eura. Toliko iznosi dug nakon što se na Skupštini nekadašnji sportski direktor FK Mogren Boro Lazović javno odrekao potraživanja pozajmice od 4,5 miliona eura. Lazović je trada rekao da mu FK Mogren ništa ne duguje i da je sve dao zbog uspjeha kluba. Klub je i dalje u vlasništvu opštine, a postoji ideja da se formira novi.

Detaljnim urbanističkim planom predviđena gradnja dviju jedanaestospratnih kula bliznakinja

Detaljnim urbanističkim planom „Budva centar“, na Lugovima je predviđena gradnja dviju jedanaestospratnih kula bliznakinja.

FK Mogren je još 2013. dobio urbanističko-tehničke uslove od Ministarstva održivog razvoja i turizma za izradu projektne dokumentacije budućeg hotelsko-apartmanskog kompleksa, na mjestu sadašnjeg stadiona.

Na lokalitetu, koji je u međuvremenu prešao u opštinske ruke, planskim dokumentima predviđena je gradnja oko 100.000 kvadrata stamebno-poslovnog prostora.

Bonus video: