EPCG su važniji mediji bez uticaja

Za medije naklonjene vlastima EPCG izdvojila oko 56.000 eura, ostali dobili svega 13 hiljada
164 pregleda 4 komentar(a)
EPCG, Foto: Ivan Petrušić
EPCG, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 15.02.2017. 07:21h

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) je u ime marketinške promocije prošle godine dominantno podržavala medijske kuće bliske vlastima.

Za reklamiranje u medijima naklonjenim vlastima EPCG je izdvojila nešto blizu 56.000 eura, dok su ostali dobili svega 13 hiljada, pokazuju podaci Istraživačkog centra MANS-a.

Od januara do oktobra 2016. EPCG je za marketinške usluge RTCG isplatila 15,8 hiljada eura, Novoj Pobjedi 14,5 hiljada, Radio Anteni M 12,5 hiljada, Portalu Analitika 7,2 hiljade i portalu Cafe del Montenegro nepunih šest hiljada eura.

List Vijesti je dobio 9.000, nedjeljnik Monitor 3,1 hiljadu, a „Dan“ svega 867 eura. Dnevni listovi Dan i Vijesti su godinama najčitanije i najuticajnije novine u zemlji, dok je internet portal Vijesti najčitaniji portal, podsjeća se u informaciji Istraživačkog centra MANS-a.

Nisu poznati kriterijumi po kojima energetska kompanija, u većinskom državnom vlasništvu, odlučuje o reklamiranju u medijima ali dostupni podaci pokazuju da se EPCG od svih štampanih medija najviše reklamira u Pobjedi. Tako je EPCG u tom listu oglašavala spiskove potrošača, obavještenja o tenderskim postupcima i razna druga obavještenja, poput saziva Skupštine akcionara.

Pored toga EPCG je prošle godine sa 500 eura finansirala i dodatak Pobjede povodom osvajanja srebrne medalje Vaterpolo reprezentacije na Evropskom prvenstvu, dok je dodatnih 3000 eura izdvojila za publikaciju povodom 10 godina nezavisnosti.

EPCG je sa Antenom M u posljednje dvije godine zaključivala godišnje ugovore o poslovnoj saradnji, a da li je to slučja bio i ranije MANS ne posjeduje podatke. Samo taj medij je dobio za marketinške usluge gotovo identično kao Vijesti, DAN i Monitor zajedno.

Početkom marta 2015. godine EPCG i Antena M zaključile su ugovor o saradnji kojim se EPCG obavezala da će mjesečno Anteni plaćati 900 eura, ili 10,8 hiljada za 12 mjeseci, uz dodatni PDV na tu sumu.

Sa druge strane, Antena M se obavezala da će reklamirati EPCG u terminima za marketing, na internet portalu Radija, te da će u specijalnim emisijama dva puta mjesečno i informativnom programu „pratiti i afirmisati projekte i aktivnosti“ energetske kompanije, utvrdio je MANS.

IZ EPCG juče su rekli “Vijestima” da su podaci netačni i da će danas dostaviti izjavu tim povodom.

Daju novac i za izvještavanje o radu Elektroprivrede

Početkom marta naredne 2016. godine EPCG i Antena M zaključile su novi godišnji ugovor o poslovnoj saradnji. Cijena je ostala ista, iako Antena M više nije imala obavezu da priprema specijalne emisije o projektima i aktivnostima EPCG dva puta mjesečno, već se obavezala da će u informativnom programu pratiti njene aktivnosti i izvještavati „u skladu s profesionalnim standardima“. Međutim, početkom marta prošle godine EPCG je sa Antenom M zaključila još jedan ugovor povodom reklamiranja u emisiji „Živa istina“, koja se emituje na Radio televiziji Atlas, Prvoj televiziji i Anteni M. EPCG se obavezala da plati 800 eura uz PDV na tu sumu, a iako je ugovor datiran na 1. mart 2016. godine, u odredbama je navedeno da se zaključuje na period od 10. do 29. februara te godine.

Bonus video: