Rožajci po ljekove idu preko granice: Jeftinije i do tri puta

Trakice za mjerenje šećera u krvi za dijabetičare u gradu na Ibru koštaju između 24 i 27 eura, dok se u Peći mogu naći za 10,5 do 12,5 eura
232 pregleda 18 komentar(a)
apoteka Rožaje, Foto: Aida Skorupan
apoteka Rožaje, Foto: Aida Skorupan
Ažurirano: 14.02.2017. 19:05h

Građani Rožaja ljekove često kupuju u Peći i Tutinu, jer su, kako tvrde, i do tri puta jeftiniji.

Na kupovinu ljekova u Srbiji i na Kosovu se, kako kažu, odlučuju i zbog čestih nestašica u Rožajama.

Isljam M. priča da u Tutinu kupuje tablete za pritisak za 1,5 eura, a da u crnogorskim apotekama isti lijek košta 4,8 eura.

Izet M. kaže da prave zalihe i znatno uštede.

“S obzirom da u porodici više oboljelih, pravimo zalihe i kada su u pitanju 'prexanor' koji kod nas košta 18, a u Srbiji 8 eura, 'concor' za koji u Rožajama plaćamo 5, a u Tutinu 3,50, 'indapres' na kojem uštedimo najmanje euro i mnoge druge. Prilikom samo jedne kupovine ljekova u Tutinu, uštedimo između 40 i 120 eura, dok za gorivo potrošimo svega 6-7 eura”.

Senada N. „plaviks“ koji u Rožajama košta 18 eura, u Tutinu navodno plaća 4,5 eura, a “tritace“ 2,5 umjesto 4,8 eura.

“Nevjerovatno zvuči da su isti ljekovi, a ne zamjene, duplo ili troduplo jeftiniji u Tutinu koji je od Rožaja udaljen tridesetak kilometara. Tamo imam rodbinu pa iskoristim da ih posjetim i kupim ljekove sebi i komšijama. Za novac koji uštedimo kupim hrane koja je u Srbiji jeftinija. Za standard koji imamo, ljekovi u Crnoj Gori su preskupi, bolest je postala pravi luksuz“.

Trakice za mjerenje šećera u krvi za dijabetičare u gradu na Ibru koštaju između 24 i 27 eura, dok se u Peći mogu naći za 10,5 do 12,5 eura.

U jednoj apoteci u Peći „Vijestima“ je rečeno da mušterije iz Crne Gore, pored ljekova za srčana oboljenja, najčešće kupuju sedative koji se tamo mogu uzeti bez ljekarskog recepta.

“Od tableta za smirenje najtraženije su 'bromazepan', 'dijazepam', 'bensedin', 'lorazepam' i 'ksalol'. Nerijetko nam traže i 'trodon', 'metadon' i 'morfijum', koji se ovdje mogu naći u slobodnoj prodaji“, kazala je ona.

Ima i šverca “kamagre” sa Kosova?

Apotekarka iz Peći tvrdi da je velika potražnja i za preparatima za potenciju - “kamagrom“ i „degrom“, koje kupuju i preprodavci.

“Kutija od sedam šampona 'kamagre' u našoj apoteci košta pet eura, a četiri film tablete 'degre' su sedam eura. Kažu nam da je to u Crnoj Gori mnogo skuplje. Imamo mušterije iz svih krajeva vaše zemlje, ima i dosta preprodavaca“, kazala je sagovornica “Vijesti“.

Bonus video: