Nikšić: UBNOR i antifašisti održali istorijski čas

Spomen ploča podignuta je u čast Vojina, Danice i Dimitrija Bulajić, Miloša Gardaševića, Olga i Čedomira Đilasa, Momčila Đukanovića, Krsta Jablana, Pavla Kavaje, Jovana i Veljka Kruške, Radovana Markovića, Radovana Popovića, Ilije i Olge Sjekloća i Labudovića – Božidara, Svetozara, Niikole, Dimitrija, Milinka i Zorke
165 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.02.2017. 15:20h

Udruženje boraca NOR-a (UBNOR) i antifašisti Nikšića su ispred Zdravstvene ambulante u Domu MZ Dragova Luka održali istorijski čas i otkrili spomen-ploču posvećenu 21 poginulom borcu iz te Mjesne zajednice. Predsjednik UBNOR-a Slobodan Mirjačić pozdravio je prisutne i podsjetio da su istorijski časovi i briga o borcima i njihovim spomenicima njihova obaveza, ali i dužnost.

Čedo Vukotić je podsjetio na osnovne biografske podatke poginulih boraca uz napomenu da bi o njima mogao da govori mnogo opširnije. Kako je kazao, istorijski čas starijima služi za podsjećanje na junake koji su mladi izguubili život braneći zemlju od stranih i domaćih okupatora, a mladima je pouka i poruka da cijene tekovine antifašističke revolucije

“Fašizam jeste pobijeđen, ali ne i uništen”, kazao je Vukotić i pozvao sve da se bore protiv tog, kako je kazao, najvećeg zla čovječanstva.

Učenicima škole “Braća Labudović” je predložio da kada proslavljaju Dan škole i ispred bista Božidara, Svetozara i Nikole polože cvijeće da to isto urade i ispred spomen ploče koja je postavljena u blizini njihove škole.

Spomen ploča podignuta je u čast Vojina, Danice i Dimitrija Bulajić, Miloša Gardaševića, Olga i Čedomira Đilasa, Momčila Đukanovića, Krsta Jablana, Pavla Kavaje, Jovana i Veljka Kruške, Radovana Markovića, Radovana Popovića, Ilije i Olge Sjekloća i Labudovića – Božidara, Svetozara, Niikole, Dimitrija, Milinka i Zorke.

Galerija

Bonus video: