KAMPANJA MEĐU SREDNJOŠKOLCIMA

Juventas: Sigurno i tolerantno školsko okruženje za LGBT osobe

Iz Juventasa su podsjetili da istraživanja, koja su sprovedena, pokazuju da negativni stavovi u vezi sa seksualnom orijentacijom i rodnim identitetom u velikoj mjeri utiču na pravo na obrazovanje mladih LGBT osoba
4 komentar(a)
Juventas LGBT, Foto: Juventas
Juventas LGBT, Foto: Juventas
Ažurirano: 14.02.2017. 10:32h

Sigurno i tolerantno školsko okruženje za LGBT osobe glavni je cilj projekta koji nevladina organizacija Juventas sprovodi do kraja mjeseca, a u okviru kojeg će srednjoškolci i nastavnici biti osnaženi da prepoznaju i spriječe nasilje kojem je izložena ta populacija.

Kako je saopšteno iz Juventasa, u okviru projekta „Osnaživanje srednjoškolaca i nastavnika u borbi protiv nasilja zasnovanog na seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu“, planiraju povećati nivo prihvatanja različitosti i poštovanja ljudskih prava u srednjim školama u Crnoj Gori.

„Glavni cilj projekte jeste sigurno i tolerantno školsko okruženje za LGBT osobe“, kaže se u saopštenju.

Iz Juventasa su podsjetili da istraživanja, koja su sprovedena, pokazuju da negativni stavovi u vezi sa seksualnom orijentacijom i rodnim identitetom u velikoj mjeri utiču na pravo na obrazovanje mladih LGBT osoba.

„Juventas je sproveo obrazovne i participatorne aktivnosti sa ciljem promocije antidiskriminatornih politika, poštovanja i razumijevanja različitosti, sa različitim ciljnim grupama, a koje su uključivale srednjoškolce i školske psihologe i pedagoge (PP službe)“, navodi se u saopštenju.

U okviru projekta, kako su pojasnili iz Juventasa, planiraju kampanju među srednjoškolcima u vezi sa homofobičnim/transfobičnim nasiljem

„Kampanja među srednjoškolcima će biti sprovedena u saradnji sa organizacijom Stonewall iz Londona. Služi kako bi motivisala mlade da, kad god su u mogućnosti, progovore i preuzmu akcije protiv mržnje i nasilja, te samim tim suzbiju ovakav vid komunikacije i ponašanja. To će biti postignuto ako se uključe sve zainteresovane strane“ kazali su iz Juventasa.

Oni su najavili da će u okviru projekta, koji finansiraju Kanadski fonda i Kanadska ambasade u Beogradu, sprovesti istraživanje o percepciji homoseksualnosti i ljudskih prava LGBT osoba među nastavnicima.

„Projekat će pokazati važnost uspostavljanja kvalitetnih odnosa između nastavnika i učenika i stvaranje klime poštovanja. Istraživanje će imati za cilj prikupljanje informacija od nastavnika u pogledu njihovog stava po pitanju seksualne orijentacije, rodnog identiteta, nasilja, ali i njihovog iskustva u radu u odnosu na LGBT mlade“, precizirali su iz Juventasa.

Kako su istakli, nastavnici su važan dio efikasnog odgovora na homofobično i transfobično nasilje.

„Oni igraju važnu ulogu u zagovaranju inkluzije i borbi protiv diskriminacije. Ipak, nastavnici kao pojedinci, dijele iste vrijednosti i uvjerenja kao većina ljudii mogu prenijeti pogrešne poruke o onima koji se „ne uklapaju“ “, ukazali su iz Juventasa.

Oni su poručili da, ukoliko škole budu adekvatno reagovale na nasilje bazirano na seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu, LGBT učenici će imati više šanse da žive srećnije živote.

Preporučujemo za Vas