Školska ulica opasna za djecu

Nema trotoara, ali ima tridesetak udarnih rupa. Kada je kiša, po putu su bare koje je teško pregaziti, a zimi je problem led
128 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 13.02.2017. 20:51h

Ulica u nikšićkom naselju Kličevo, koju svi zovu “Školska”, sa pravom nosi to ime. Tom ulicom svakodnevno prolazi trećina učenika Osnovne škole „Milija Nikčević“. A put do škole im nije lak obzirom na prometnost saobraćajnice, nepostojanje trotoara, tridesetak udarnih rupa. Kada je kiša po putu su prave bare koje je teško pregaziti.

Zbog toga mještani apeluju na nadležne da ulicu srede i naprave je bezbjednom i za pješake i za vozače.

“Kada su kiša, snijeg ili led djeca nijesu u mogućnosti da pređu jedan dio puta do škole koja je udaljeno oko 700 metara. Osim toga, saobraćajnica je jako prometna, ljudi voze većom brzinom od dozvoljene, a trotoara nema, tako da je svakodnevno bezbjednost djece, ali i ostalih pješaka ugrožena”, kazao je Predrag Gajić.

Zbog rekonstrukcije jednog dijela Bulevara 13. jul saobraćaj je sada usmjeren preko “Školske” ulice tako da je frekventnost dodatno pojačana.

Kada su kiša, snijeg ili led, djeca nijesu u mogućnosti da pređu jedan dio puta do škole

“Ovo je sada alternativni put, pa su se pored postojećih stvorile i dodatne udarne rupe. Kažu da je tome uzrok led, ali leda je bilo i prije desetak godina, a ovakvih rupa nije bilo. U blizini je veliki market tako da svakodnevno ulicom prolaze kamioni, a sigurno prođe i oko hiljadu auta”, kazao je Gajić i pozvao predsjednika Mjesne zajednice, kao i nadležne, da prošetaju ulicom u intervalu kada djeca idu u školu i uvjere se koliko je njihova bezbjednost ugrožena.

Nebojša Dabović objašnjava da je od skoro 11.000 stanovnika, koliko živi u MZ Kličevo, rekonstrukcijom Bulevara skoro 90 odsto njih usmjereno na “Školsku ulicu”.

“To je uslovilo da se na 400-500 metara puta pojavi oko 30 udarnih rupa. Ne zna se kad je ulica gora - ili kada je zakrpljena ili kad su rupe. Kada je u kakvom-takvom normalnom stanju, voze od 60 do 80 kilometara na sat. Kada su kiše, na pojedinim mjestima se napravi lokva dubine 15 centimetara u dužini od skoro 80 metara koju ni jedno dijete ne može da prođe”, objašnjava Dabović.

Vidak Kilibarda je stanovnik “Školske” ulice od 1980. godine. Prema njegovim riječima, saobraćajnica nikada nije bila u dobrom stanju, a situacija se iz godine u godinu pogoršavala.

“Ovaj put je nekada bio 12 metara širine, a sada nema ni osam, a ne pojedinim mjestima ni pet. Svi su zidali, prigonili ograde, kako je kome odgovaralo. Nekada je Mjesna zajednica nešto radila. Sjećam se kad smo kupili novac za struju, vodu, telefone. A sada se ništa ne radi”, kazao je Kilibarda.

Rješenje postoji, tvrde mještani, a nadaju se i da će im lokalna uprava pomoći da se nešto u vezi sa tim uradi.

Potpredsjednik Opštine Dragan Perović je u kratkom telefonskom razgovoru kazao da u lokalnoj upravi u utorak imaju sastanak i da će nakon toga moći da kaže šta je za ovu godinu planirano, kao i da li je sređivanje “Školske” ulice u planu.

Obećanja do sada nije falilo, u toku je i novi tender za Nikšić

Mještani su potpuno u pravu. Jednom su bile došle i mašine ali nas je kiša vratila. Poslije prifalilo novca, došlo do nemaštine i tako ostalo. Ulice su ušle u program asfaltiranja, ali to nije urađeno samo zbog nedostatka sredstava. Čim se počne sa asfaltiranjem, to su ključne ulice koje će se uraditi. Prošle godine nijesmo asfaltirali nijednu ulicu sem ono što je bilo vezano preko javnih radova“, kazao je „Vijestima“ Novica Pejović, tadašnji rukovodilac Sekretarijata za razvoj mjesnih zajednica. Bilo je to u februaru 2011. godine. Opština je 26. decembra prošle godine raspisala tender za izbor najpovoljnije ponude za asfaltiranje saobraćajnica na teritoriji Nikšića.

Najgore je u sporednim ulicama koje liče na seoske puteve

U posebno lošem stanju su dvije sporedne ulice – “Školska 4” i “Školska 5” koje nijesu asfaltirane i podsjećaju na loše seoske puteve. A udaljene su svega dva–tri kilometra od centra grada.

“Kada su kiše tim ulicama niko ne može da prođe već su prinuđeni da idu kroz tuđa dvorišta kako bi stigli do glavnom puta, ili da se veru uz ograde”, kazao je Dabović, pokazujući pomenute ulice u kojima se voda još uvijek zadržala.

Mještani tih ulica, u kojima stanuje tridesetak domaćinstava, godinama su pokušavali da se izbore da dobiju asfalt, nadajući se da će i oni, kada je sabraćajnica u pitanju, ući u 21. vijek.

Nadležni su im do sada svesrdno davali obećanja, koja ni do danas nijesu ispunjena.

Čak su im rekli da su 2009. godine ušli u plan asfaltiranja. Tri puta su pomenute ulice pripremane za asfalt, valjci su sve poravnali, ali asfalt nikako da stigne. Izgleda da je i njemu teško da pređe preko vode.

Od 2006. godine mještani su nadležnima u Opštini i Mjesnoj zajednici redovno slali molbe.

Ali one ni do danas nijesu uslišene.

Galerija

Bonus video: