Mješovita komisija SPC i Katoličke crkve o Stepincu zasijedaće i u Podgorici

Komisija se prošle godine sastala dva puta, sredinom jula u Rimu, kada je utvrđena metodologija rada i u oktobru u Zagrebu, kada je razmatrala Stepinčevu ulogu prije Drugog svjetskog rata
82 pregleda 229 komentar(a)
mitropolit Amfilohije, Foto: Jelena Jovanović
mitropolit Amfilohije, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 12.02.2017. 09:34h

Mješovita komisija Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Rimokatoličke crkve koja razmatra istorijsku ulogu hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca u Drugom svjetskom ratu sastaće se sjutra i prekosjutra u Novom Sadu u Vladičanskom dvoru Bačke eparhije, a do kraja ove godine sastanak će se povodom istog pitanja održati i u Podgorici.

Prema pisanju medija, delegacija SPC ima nove dokaze koje će iznijeti, a koji su u vezi sa učešćem Stepinca u stvaranju fašističke Nezavisne Države Hrvatske, o tome da je bio obavješten o sistematskom progonu, masovnim ubistvima i pokatoličenju Srba.

Komisija se prošle godine sastala dva puta, sredinom jula u Rimu, kada je utvrđena metodologija rada i u oktobru u Zagrebu, kada je razmatrala Stepinčevu ulogu prije Drugog svjetskog rata.

Mediji su ranije objavili da je na prethodnom sastanku dogovoreno da će predstavnicima SPC-a moći da koriste vatikansku arhivu u kojem se čuva prepiska Stepinca, pape Pija Dvanaestog i tadašnjeg vatikanskog državnog sekretara Tiserana.

Delegaciju SPC čine mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkop slavonski Jovan, episkop bački Irinej i nekadašnji ambasador Srbije u Vatikanu Darko Tanasković, dok Rimokatoličku crkvu predstavljaju zagrebački nadbiskup Josip Bozanić, biskup mostarsko-duvanjski Ratko Perić, biskup požeški Antun Škorčević, kao i istoričari Mario Jareb i Jure Krišto.

Komisija će se sastati još dva puta ove godine, u Podgorici i Slavonskoj Požegi, a zaključak o njihovom radu trebalo bi da bude objavljen krajem godine.

Formiranje ove komisije inicirao je papa Franja 2014. godine posle pisma poglavara SPC patrijarha Irineja povodom procesa proglašenja Stepinca za sveca.

Bonus video: