USTAVNI SUD ĆE SE IZJASNITI O PREDLOGU DEMOKRATA

Vlada podržava komunalni namet

Vlada je predložila da se odbije predlog, obrazlažući između ostalog da je visina komunalne naknade u direktnoj vezi sa nivoom pružanja komunalne usluge zajedničke komunalne potrošnje u određenoj zoni i u zavisnosti od namjene objekta
101 pregleda 2 komentar(a)
Podgorica grad, Foto: Vesko Belojević
Podgorica grad, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 06.02.2019. 23:03h

Vlada, odnosno ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović, predložio je da Ustavni sud odbije kao neosnovan zahtjeh poslanika Demokratske Crne Gore da se Zakon o komunalnim uslugama proglasi neustavnim.

Ustavni sud je zatražio mišljenje Vlade na predlog za ocjenu ustavnosti  odredaba člana 58 stav 6 i 8 Zakona o komunalnim djelatnostima, koji su podnijeli poslanici Demokratske Crne Gore  Zdenka Popović, Boris Bogdanović, Danilo Šaranović, Valentina Minić i Dražen Kolić.

 U navedenom predlogu za ocjenu ustavnosti ističe se da pomenute odredbe, nijesu saglasne sa Ustavom, jer se  narušava princip jednakosti tako što se u različitim pravnim situacijama u odnosu na starost, opremljenost, način korišćenja stambenog, poslovnog, garažnog prostora i pomoćnog objekta, utvrđuje ista komunalna naknada po jedinici površine.

Vlada je predložila da se odbije predlog, obrazlažući između ostalog da je visina komunalne naknade u direktnoj vezi sa nivoom pružanja komunalne usluge zajedničke komunalne potrošnje u određenoj zoni i u zavisnosti od namjene objekta.

“Radi se o uslugama, koje su dostupne svim građanima pod jednakim uslovima, bez obzira na kvalitet objekta u kojem žive ili rade, odnosno koji koriste, pa su za određivanje komunalne naknade, nerelevantni  starost i nivo opremljenosti tih objekata”, navedeno je u obrazloženju.  

Glavni grad namjeravao je da   građanima od prvog januara uvede  komunalnu  naknadu, ali to se još nije desilo. 

Kolika će biti zavisiće od površine stana ili poslovnog prostora, kao i od zone, odnosno dijela Podgorice u kojem se nekretnina nalazi. 

 Odbornici Skupštine Glavnog grada trebalo je  da raspravljaju o  nacrtu odluke krajem prošle godine, ali je to odloženo.

Prema nacrtu  komunalna naknada bi se  plaćala mjesečno.

Za stan od 60 kvadrata u centru grada, mjesečno bi  trebalo za  komunalnu  naknadu izdvojiti dva i po eura, odnosno trideset godišnje.

Komunalna naknada, kako je navedeno u odluci, trebalo bi da se plaća do 15. u mjesecu za prethodni mjesec.

Kako se navodi u dokumentu, odluka treba da se donese jer je Skupština Crne Gore usvojila Zakon o komalnim djelatnostima 31. jula prošle godine,  između ostalog uvedena je i komunalna naknada kao prihod jedinice lokalne samouprave. Komunalnu naknadu plaćaju vlasnici stambenog i poslovnog prostora, garaže, pomoćnog i montažnog objekta. Visina komunalne naknade određuje se na osnovu cijene komunalne naknade po metru kvadratnom pomnožene sa koeficijentom zone i namjene.