Inspektori i Vuksanović u Ulcinju

Iako se Vlada Crne Gore formalno godinama “obračunava” sa nelegalnim graditeljima, premijer je na sjednici u četvrtak najavio to kao jedna od prioriteta. On je ovog puta odlučio da krene od Ulcinja. “Vijesti” su u ponedjeljak objavile da je divlja gradnja u toj opštini dosegla neslućene razmjere
106 pregleda 11 komentar(a)
Akcija inspekcija u Ulcinju, Foto: Samir Adrović
Akcija inspekcija u Ulcinju, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 11.02.2017. 19:30h

Dan nakon što je premijer Duško Marković na sjednici Vlade zatražio spisak divljih graditelja, izvođača radova i projektanata, posebno u Ulcinju, gotovo kompletna postava Inspekcije zaštite prostora stigla je u najjužniji crnogorski grad.

Premijerova ocjena na sjednici Vlade da devastacija prostora pravi veliku štetu državi, je u grad na Bojani dovela i direktora Uprave za inspekcijske poslove Božidara Vuksanovića, saznaju Vijesti.

Inspektori su inače posljednjih nekoliko dana podnijeli desetine krivičnih prijava i donijeli isto toliko rješenja o rušenju nelegalnih objekata.

Iako se Vlada Crne Gore formalno godinama “obračunava” sa nelegalnim graditeljima, premijer je na sjednici u četvrtak najavio to kao jedna od prioriteta. On je ovog puta odlučio da krene od Ulcinja. “Vijesti” su u ponedjeljak objavile da je divlja gradnja u toj opštini dosegla neslućene razmjere.

Direktoru Istraživačkog centra MANS-a Dejanu Milovcu neobično je da premijer počinje baš od Ulcinja, a ne Kotora ili Budve.

“Izbor Ulcinja za početak još jednog 'obračuna sa nelegalnom gradnjom' je problematičan iz razloga što Marković nije objasno zašto se kreće baš od te opštine, a ne recimo od Kotora kome prijeti oduzimanje UNESCO statusa, ili opštine Budva gdje je lakše prebrojati legalne u odnosu na nelegalne objekte”.

On je podsjetio da država 2008. godine, kada je kriminalizovana nelegalna gradnja, nije podvukla liniju i prebrojala objekte koji su do tada sagrađeni.

“To je omogućilo da se sa divljom gradnjom nastavi nesmanjenim tempom, a sada kada bi trebalo da se taj problem rješava niko ne zna kada je koji objekat sagrađen i da li se legalizacijom zapravo nelegalni graditelji aboliraju od krivičnih djela”, kaže on.

Na udaru inspektora u Ulcinju našli su se divlji graditelji u maslinadi prema Valdanosu, ali i u samom centru grada.

Predsjednik Demokratske partije Fatmir Đeka kazao je da najveću odgovornost za haos u gradu snosi lokalna uprava.

“Kasnimo sa donošenjem planova, a ljudi hoće da grade”, kazao je Đeka, čija je partija konstituent vlasti u gradu, “Vijestima”. On je pozvao inspektore da budu senzibilni prema investitorima. “To nikako ne znači da bi trebalo da bude selekcije. Naprotiv”.

Od septembra, prema zvaničnim podacima Opštine, u gradu se nezakonito gradi i dograđuje oko 130 objekata. Komunalna policija završila je monitoring krajem septembra. Prema saznanjima Vijesti, u istom periodu nelegalni radovi izvođeni su na više od 300 objekata. Predsjednik Opštine Nazif Cungu ranije je kazao Vijestima da je Opština nemoćna da se izbori sa divljim graditeljima.

Marković je zadužio vice- premijera Zorana Pažina da formira tim u kojem bi pored predstavnika resornih ministarstava bili i članovi iz Uprave za inspekcijski nadzor, Tužilaštva i lokalnih samouprava kako bi aktivnosti bile koordinirane, a djelovanje efikasno.

Iz Uprave za inspekcijske poslove juče su saopštili da će na pitanja o krivičnim prijavama protiv vlasnika odgovoriti u ponedjeljak.

Podnosili prijave protiv Gvozdenovića, Popovića

Efikasno rješavanje problema nelegalne gradnje u Crnoj Gori mora početi hapšenjima, kaže Milovac.

Tužilaštvu je proteklih godina podneseno više prijava protiv prethodnog i dugogodišnjeg ministra turizma Branimira Gvozedenovića, a posljednji put su to učinili prošle godine odbornici Građanske akcije u Budvi Božidar Vujičić i Stevan Džaković. Oni su podnijeli krivične prijave protiv Gvozdenovića i bivšeg predsjednika Opštine Budva Srđe Popovića jer su objavili Javni poziv za učešće na međunarodnom tenderu za valorizaciju lokacije Buljarice bez odluke SO Budva o prodaji opštinskog zemljišta na lokalitetu Buljarica. Pored Gvozdenovića taj resor je četiri godine vodio i Predrag Sekulić.

Nije samo devastacija prostora, već sistemska korupcija

Dejan Milovac je kazao da se premijer ponaša kao da u državi nema zakona i propisa koji regulišu ovu oblast, niti institucije koje imaju dužnost da se bave nelegalnom gradnjom i onima koji tako grade. “Sa druge strane, nelegalna gradnja u Crnoj Gori odavno nije samo pitanje devastacije prostora, već prije svega korupcije i to one sistemske koja se godinama ne rješava. Ono što sada Marković populistički pokušava da uradi jeste bavljenje posljedicama, a ne uzrocima nelegalne gradnje. Niko se ne bavi korumpiranim funkcionerima i službenicima koji i dalje sjede na funkcijama u resornim ministarstvima i opštinama, a koji su doprinijeli da danas imamo ovoliki problem sa nelegalnom gradnjom”, ocijenio je Milovac.

Iz Ministarstva turizma i održivog razvoja, na čijem čelu je Pavle Radulović, nijesu odgovorili šta je do sada učinjeno na suzbijanju divlje gradnje i šta će konkretno preduzeti prema Markovićevoj inicijativi. Oni su saopštili da će na pitanja “Vijesti” odgovoriti čim dobiju jasne mjere za akciju od Pažinovog tima ili iz premijerovog kabineta, odakle je odluka i potekla.

Bonus video: