Mihailo: Staćemo na kraj anticrkvenoj politici

"Njeni popovi su preimenovali Mali Durmitor u Savin Kuk. Ta crkva proglasila je Zlatički potok, u Podgorici, u podnožju Kuča, za Savin potok, dovodeći narod u zabludu, da je taj naziv od duboke starine, koji dokazuje prisustvo Nemanjića u Crnoj Gori. To bezočno tvrdi i za zlatički latinski manastir iz četvrtog vijeka nove ere", rekao je Mihailo
140 pregleda 70 komentar(a)
mitropolit Mihailo, Foto: Cpc.org.me
mitropolit Mihailo, Foto: Cpc.org.me
Ažurirano: 11.02.2017. 12:06h

Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) staće na kraj anticrkvenoj politici a otetu crkvenu imovinu vratiće u državno vlasništvo, kazao je mitropolit Mihailo.

On je rekao da Mitropolija crnogorsko primorska vrijeđa razum i promoviše vrijednosti koje su za stid i sram svakom civilizovanom građaninu.

"Tvrde da su Savino tijelo Turci odnijeli u vreću, a kovčeg ostavili. Na sablazan svih, uvjeravaju svijet, da se voće čuvano u njemu ne može oštetiti. Pokazuje u Cetinjskom manastiru papuču svetoga Spiridona, kao relikviju koja liječi bolesne", kazao je Mihailo.

Beogradska patrijaršija, rekao je on, oglašava kojekakva udubljenja u kamenu kao stopu svetoga Save.

"Njeni popovi su preimenovali Mali Durmitor u Savin Kuk. Ta crkva proglasila je Zlatički potok, u Podgorici, u podnožju Kuča, za Savin potok, dovodeći narod u zabludu, da je taj naziv od duboke starine, koji dokazuje prisustvo Nemanjića u Crnoj Gori. To bezočno tvrdi i za zlatički latinski manastir iz četvrtog vijeka nove ere", rekao je Mihailo.

On je naveo i da je Mitropolija crnogorska-primorska proglasila Nemanjiće kao ktitore svih crnogorskih manastira.

"Iako je ta srpska dinastija, u našoj zemlji sagradila samo tri manastira: Moraču, Svetu Trojicu u Pljevljima i Đurđeve Stupove u Beranama. Nikolaja Velimirovića vezuju za Zagarač, iako je on rođen u Leliću kod Valjeva. Inače, Nikolajevo porijeklo nije srpsko, a tek nije crnogorsko", navodi se u saopštenju mitropolita.

U Danilovgradu su tijelo nepoznatog monaha, dodao je on, naznačili kao mošti drugog srpskog arhiepiskopa, Arsenija Sremca, da bi na njima sticali prihode od neupućenih vjernika.

"Bez odluke svih arhijereja, samovoljno su proglasili za sveca, Simeona Popovića, i još uvjeravaju okolno stanovništvo, da su mu mošti ljekovite, izvlačeći iz priprostog svijeta milodare", navodi Mihailo.

Ističe da je MCP samovoljno proglasila i Njegoša za sveca, i to zbog političkih razloga.

"Za sveca su proglasili i neke najobičnije ratne zločince iz Drugog svjetskog rata. Takva crkvena politika je duboko antipravoslavna, i ne svjedoči pravoslavnu istinu. Uglavnom, svako ko se ne slaže s beogradskim popovima, i ukazuje na ove sablazni, naziva se imenima nedostojnih ljudi, s namjerom da suspenduju otpor takvoj anticrkvenoj i anticrnogorskoj politici", rekao je mitropolit.

Oni su kazali da će anticrkvenoj politici, zbog koje vjerujući otpadaju od crkve, stati na kraj.

"A otetu crkvenu imovinu ćemo vratiti u prvobitni status – državno vlasništvo", poručio je Mihailo.

Bonus video: